Biskup Svalina u Osijeku: ''Potrebna nam je postojanost u vjeri Petra i Pavla''

Biskup Svalina u Osijeku: ''Potrebna nam je postojanost u vjeri Petra i Pavla''

Srijemski biskup koadjutor Fabijan Svalina u zajedništvu s đakovačko-osječkim nadbiskupom metropolitom Đurom Hranićem, pomoćnim biskupom Ivanom Ćurićem, srijemskim biskupom Đurom Gašparovićem, izaslanikom požeškog biskupa, preč. dr. Želimirom Žuljevićem, predslavio je u srijedu 29. lipnja svečano misno slavlje o svetkovni apostolskih prvaka, sv. Petra i Pavla, zaštitnika osječke konkatedrale, grada Osijeka i Gradske četvrti Gornji grad.

Autor
Hina/IKA/Laudato/F.P.
Fotograf
TU DJOS
Objavljeno:
 
30.06.2022 13:47

 

U koncelebraciji je bio i mons. Većeslav Tumir, prvi savjetnik Nuncijature u Japanu, preč. dr. Drago Tukara, ravnatelj Nadbiskupskog vikarijata i Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije, konkatedralni župnik, mons. Adam Bernatović te svećenici i redovnici iz osječkih gradskih i prigradskih župa, kao i iz Nadbiskupskog vikarijata. Tijekom misnoga slavlja svečano liturgijsko pjevanje animirao je Mješoviti konkatedralni zbor pod vodstvom s. Branke Čuture, uz orguljsku pratnju Dalibora Ratića.

Biskupski štap – dar rodne nadbiskupije

Prije početka misnoga slavlja nadbiskup Hranić uputio je riječi dobrodošlice mons. Svalini, biskupima i svim svećenicima. Svim vjernicima, napose predstavnicima Grada Osijeka – gradonačelniku Ivanu Radiću i njegovim zamjenicima, predsjedniku Gradskog vijeća Vladimiru Hamu te svim njegovim suradnicima, predsjedniku Gradske četvrti Donji grad Tomislavu Dagenu, zamjeniku župana osječko-baranjskog Marku Lukiću i svim predstavnicima županijskih ustanova čestitao je svetkovinu nebeskih zaštitnika osječke konkatedrale i grada Osijeka. Nadbiskup je s prisutnima podijelio radost što je tijekom prijepodneva prezbiteriju Đakovačko-osječke nadbiskupije po svećeničkom ređenju pridruženo pet novih svećenika te je zatim na poseban način pozdravio predslavitelja misnoga slavlja, mons. Svalinu – koji je na ovaj dan prije 25 godina, također u đakovačkoj prvostolnici, bio zaređen za svećenika, pa mu je stoga čestitao i srebrni svećenički jubilej.

Ovom prigodom srijemskom biskupu koadjutoru uručen je i poklon njegove rodne nadbiskupije koji nije mogao biti gotov od imenovanja do biskupskoga ređenja, stoga je mons. Svalina pozvan predsjedati misnim slavljem u Osijeku kako bi na dar mogao primiti obećani biskupski štap – autorsko djelo akademskog kipara Tomislava Kršnjavoga, koji je po njegovu nacrtu izradila zlatarska radionica Dodić iz Zagreba. Nadbiskup Hranić pojasnio je kako se radi o unikatnom umjetničkom djelu čiji je gornji dio u cijelosti izrađen od srebra s likovima sv. Fabijana i troje srijemskih mučenika.

Vjera mora postati svjetlo što nosi sav naš život

Započinjući misno slavlje, mons. Svalina zahvalio je na pozdravnim riječima i prekrasnom daru koji će ga podsjećati na obveze koje je kao biskup prihvatio i treba ih izvršavati, a isto tako i na snažnu sponu između Đakova i Srijema jer je to povijesna povezanost koja ove dvije biskupije veže iz davnih vremena. Zatim je rekao: ''Na poseban sam način dirnut jer je ovo moje prvo slavlje u ovoj konkatedrali, i kao svećenika i kao biskupa, pa s radošću, o svojoj 25. godišnjici svećeničkog ređenja, to želim posvjedočiti zajedno s vama''.

U homiliji, mons. Svalina podsjetio je kako su sv. Petar i Pavao po karakteru, životnoj naobrazbi i životnom putu vrlo daleko jedan od drugoga te, da nije bilo Isusa koji ih je osobno potražio i pozvao – nikada im se putovi ne bi sastali. Približilo ih je učeništvo – obojica su u Kristu vidjela svoga vrhovnog Učitelja. Upućujući vjernike da, potaknuti propovijedanjem sv. Petra i Pavla, urone u dubinu vjere te da mučeništvo kojim su ovi apostolski prvaci svjedočili vjeru za Isusa Krista bude i njima poticaj za propovijedanje i svjedočenje – mons. Svalina rekao je: ''Vjeru svjedočiti u stvarnim okolnostima života uvijek je teško, jer vjera mora postati svjetlo što nosi sav naš život tako da se može kazati da nema razlike između onoga što vjerujemo i onoga što u životu činimo. Jer, kad bi postojao raskorak između vjere što je propovijedamo, koju vjerujemo, i na koju se pozivamo, i onoga što u životu provodimo, kako se u životu ponašamo, ne bi se moglo reći da smo Bogu vjerni. Ta bi vjera bila samo neko vanjsko pokrivalo, neki vanjski, doduše naš, znak raspoznavanja od drugih ljudi, ali ne bi bila vjera koja iznutra mijenja naš život i nas same preobražava prema slici Onoga u koga vjerujemo''.

Njihova nas vjera nadahnjuje da i sami postanemo u vjeri čvrsti

U nastavku homilije mons. Svalina govorio je o prvenstvu sv. Petra – koje je on shvatio kao prvenstvo služenja te je nastojao svojim svjedočanstvom i vjerničkom postojanošću prednjačiti, pa već u doba Isusova javnog djelovanja prvi uime dvanaestorice ispovijeda vjeru u Isusa Krista; a zatim i o Pavlu – koji je, nakon mističnog susreta pred Damašćanskim vratima, povjerovao tako čvrstom vjerom da ga više ništa nije moglo odvratiti od Isusa Krista.

''Petar i Pavao za Neronova progona u Rimu zajedničkim su svjedočanstvom svjedočili i mučeničkom smrću umrli. Zato u jednom svetkovanju slavimo njihov blagdan. Njihova nas vjera nadahnjuje da i sami postanemo u vjeri čvrsti, spremni na posvemašnje svjedočanstvo za Isusa. Kako su oni u propovijedanju i svjedočenju bili plodni da su im se mnogi pridružili, tako bismo i mi morali autentično i vjerodostojno naviještati Krista – da bi suvremeni kršćanski naraštaji, koji su se u velikoj mjeri već udaljili od samog izvora Evanđelja, ponovno upoznali Isusa kakav On uistinu jest – raspet i uskrsli za sve nas, dobar Spasitelj svakog čovjeka! Takvog bi Krista suvremene generacije morale moći prepoznati po našem propovijedanju i preko našeg svjedočenja'', naglasio je srijemski biskup koadjutor.

Na kraju homilije poručio je: ''Potrebna nam je postojanost u vjeri Petra i Pavla u svim protivštinama. Petar, kao apostolski prvak, sokoleći i opominjući Crkvu. Pavao, naučavajući ju da u vrijeme progona ima u sebi snagu Kristovu, da vjernici sve mogu u Onom koji ih krijepi, da u Kristu, i kad umiru, nadmoćno pobjeđuju – zajedno su postali uzor stadu, vođe i svjetionik za sva vremena''.

Gajite povezanost sa srijemskom Crkvom, molite za biskupe i svećenike

Nakon popričesne molitve župnik Bernatović zahvalio je mons. Svalini što je pristao predslaviti ovo misno slavlje te mu je čestitao povodom biskupskog imenovanja i biskupskog ređenja, rekavši: ''Čestitamo vam, uz molitvu – da svoju službu Bogu obavljate što bolje i na dobrobit srijemske Crkve. Da će to tako i biti vidi se po okupljanju bližih suradnika, među kojima je i sin naše župe, vaš kancelar, vlč. Tomislav Lasić, kojega također pozdravljam i čestitam mu''. Mons. Bernatović zahvalio je na prisutnosti i svim biskupima i svećenicima, a mons. Svalini, zatim, uime konkatedralne župne zajednice, uručen je i prigodan dar – biskupski prsni križ.

Završavajući misno slavlje, mons. Svalina izrazio je zahvalnost na primljenim darovima kao i na molitvama za Srijemsku biskupiju. Posebno je pozdravio vjernike koji su rodom iz Srijema, a žive u Osijeku i okolici, te ih je zamolio da i dalje gaje povezanost sa srijemskom Crkvom te mole za biskupe i svećenike koji djeluju u Srijemu. Svim biskupima, svećenicima i vjernicima zahvalio je na svemu dobru što čine, u prvom redu za svoje župne zajednice, svoj grad, a onda i za sva dobročinstva prema Srijemskoj biskupiji.

 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: