Blagdan sv. Klare proslavljen u Novom Gradu

Blagdan sv. Klare proslavljen u Novom Gradu

Blagdan sv. Klare, zaštitnice Novog Grada, maloga mjesta u Bosanskoj Posavini, koje pripada Župi Imena Marijina u Svilaju kod Odžaka, proslavljen je u četvrtak 11. kolovoza ispred kapelice sv. Klare.

Autor
Hina/IKA/Laudato/F.P.
Fotograf
Brankica Lukačević
Objavljeno:
 
12.08.2022 09:28

 

Euharistijsko slavlje ispred kapelice, podignute na imanju obitelji Dragana i Margit Lekić u Novom Gradu 2009. godine o 800. obljetnici franjevačkog reda, predslavio je umirovljeni svećenik, vlč. Pavo Brajnović. Uz župnik, fra Mladena Jozića, koncelebrirali su župnik u Odžaku i doborski dekan, preč. Ilija Orkić, fra Jozo Puškarić, fra Blažen Lipovac, fra Zlatko Matanović i fra Domagoj Šimunović iz Slavonskog Broda.

Na početku Mise župnik Jozić predvodio je obred blagoslova polja.

Osvjetljavajući život i djelo sv. Klare, prve duhovne suradnice sv. Franje Asiškog, njezinu veličinu i ulogu u životu vjernika, vlč. Brajnović naglasio je da je ta asiška djevojka željela izgarati za božansku ljubav te je bila obdarena mudrošću i izvanrednom poniznošću i pobožnošću.

''Sv. Klara zacrtala je sebi put nasljedovanja Krista, ići za Onim koji je bio bogat i postao siromah. Ona nije živjela za siromahe, nego kao siromah. Spavala je na gomili loze i za jastuk imala trupac drveta. Jela je komadiće isprošenog kruha, odjenuta je bila u krutu odjeću s oštrom kostrijeti. Nije više imala otmjene haljine asiškog plemstva, nego otmjenost duše koja se troši u slavljenju Boga i u daru same sebe za svoje bližnje. Za sebe i svoje susestre nije tražila ništa osim privilegija siromaštva'', rekao je predslavitelj.

Dodao je da u svijetu danas im oko 20 tisuća njezinih sljedbenica, sestara klarisa, koje su rasprostranjene po svim kontinentima i djeluju u 950 samostana. Ustvrdio je da to pokazuje kako je Klarin primjer privukao mnoge asiške i druge djevojke, koje su, poput nje, rasprodale svoj dio očevine, napustile stalež kojem su pripadale i pridružile se Kristu.

''Slaveći danas sv. Klaru, gledajući primjer njezine vjere, ne zaboravimo jednu od opomena sv. Franje, kojima se i sv. Klara nadahnjivala: 'Pazi kako živiš. Ti si možda jedino Evanđelje koje će netko pročitati.' To je poruka nama da pazimo kakav primjer kršćanskog života dajemo onima s kojima živimo. Neka nas primjer života sv. Klare potiče i njezin zagovor pomogne da se i mi u svom svakodnevnom životu više pouzdajemo u Boga, da se na Njega oslanjamo, s Njim gradimo svoju kršćansku budućnost i zajedno sa svetom Klarom zaslužimo vječnost u Kraljevstvu nebeskom'', zaključio je vlč. Brajnović.

Domaći župnik zahvalio je vjernicima što su i ove godine došli u to malo svetište slaviti Boga i moliti zagovor sv. Klare u svom životu. U hladovini oko kapelice na Misi je sudjelovalo 80-ak vjernika iz toga i okolnih mjesta Bosanske Posavine. Liturgijsko pjevanje predvodio je zbor Župe Imena Marijina.

Slavlje je i ove godine nastavljeno uz druženje i okrjepu koju je u svome dvorištu za sve pripremio bračni par Lekić.

Cilj gradnje, prije 11 godina te jedinstvene i jedine kapelice u BiH posvećene sv. Klari, čiji je inicijator uz tadašnjeg župnika, fra Flipa Karadžu, bio bračni par Lekić, bio je da ta velika svetica Katoličke crkve ponovno ujedini to selo u kojem je uz Hrvate većina stanovništva pravoslavne vjere.

 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno