[FOTO] Blagoslov nove Katoličke osnovne škole u Sisku

[FOTO] Blagoslov nove Katoličke osnovne škole u Sisku

Početak školske godine u Sisku obilježen je u srijedu, 11. rujna, svečanim otvorenjem i blagoslovom nove Katoličke osnovne škole.

Blagoslov nove katoličke osnovne škole u Sisku
Autor
biskupija-sisak.hr/Laudato/M.P
Fotograf
Stjepan Vego
Objavljeno:
 
11.09.2024 16:02

 

Početak školske godine u Sisku obilježen je u srijedu, 11. rujna, svečanim otvorenjem i blagoslovom nove Katoličke osnovne škole. Ova škola, koju je osnovala Sisačka biskupija, predstavlja zaokružen odgojno-obrazovni projekt prožet kršćanskim i općeljudskim vrijednostima, a njezin je cilj ponuditi kvalitetno obrazovanje koje promiče cjeloviti razvoj učenika u duhovnom, intelektualnom i moralnom smislu.

Nastava se održava prema redovnom Nastavnom planu i programu Ministarstva znanosti i obrazovanja, a organizirana je uvijek u jutarnjoj smjeni, uz mogućnost produženog boravka. Tijekom uređenja škole, posebna je pažnja posvećena stvaranju sigurnog i funkcionalnog prostora koji će zadovoljiti potrebe svih učenika i nastavnog osoblja. Uređene su suvremene učionice opremljene najnovijom tehnologijom, kao i popratni prostori za rekreaciju i druženje, što će omogućiti kvalitetno provođenje slobodnog vremena.

Školu je otvorio i blagoslovio njezin osnivač, sisački biskup Vlado Košić, a svečanosti su nazočili i brojni gosti, među kojima požeški biskup u miru i predsjednik Vijeća HBK-a za katolički odgoj i obrazovanje, Antun Škvorčević, ministar demografije i useljeništva Ivan Šipić, ministar gospodarstva Ante Šušnjar, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, državna tajnica Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih Zrinka Mužinić Bikić, državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva Domagoj Orlić, državna tajnica u Ministarstvu demografije Željka Josić, župan sisačko-moslavački Ivan Celjak, ravnatelji katoličkih škola u Hrvatskoj i mnogi drugi.

Također, svečanosti su, uz roditelje i djecu iz prve povijesne generacije učenika, nazočili i djelatnici škole na čelu s ravnateljicom, s. Smiljom Čirko.

Tom prigodom, biskup Košić poručio je kako je Katolička škola čuvarica znanja, ali i odgoja.

''Djeca se trebaju izgrađivati prije svega kako bi postala dobri članovi našeg društva, članovi Crkve, izvrsni po znanju, ali još više po dobroti, temeljenoj na vrijednostima koje živi Katolička crkva. Na taj način njegujemo naš katolički identitet koji je u moderno vrijeme ugrožen i napadan, ali nas ne motiviraju neprijatelji. Mi želimo postići dobre rezultate u odgoju i obrazovanju zbog jedinog pravog Učitelja, Isusa Krista, našega Gospodina. Neka On bude sa svima vama i sa svima nama, neka nas Njegova riječ oblikuje i izgrađuje! On nas poziva da ga slijedimo i naučimo najizvrsnije znanje koje samo On otkriva", rekao je biskup, dodavši kako je svaki početak težak i skroman, ali kako već sada ima predbilježene djece za upis u prvi razred sljedeće školske godine. Također je najavio da će Katolička gimnazija u Popovači započeti s radom sljedeće školske godine te zahvalio svima koji su pridonijeli da i ona zaživi.

Predsjednik Vijeća HBK-a za katolički odgoj i obrazovanje, Antun Škvorčević, čestitao je biskupu Košiću i svima uključenima u otvorenje ove ustanove te poručio kako je radostan dan kada u Hrvatskoj, u demokratskom sustavu, možemo otvoriti još jednu katoličku školu. ''Kada govorimo o katoličkoj školi, nastojim sebi i drugima tumačiti da te škole nisu ideološke; katoličko nije ideologija, već sustav vrijednosti. Kada u školu ulazi sustav vrijednosti koji smo naučili iz Evanđelja, koji nas je naučio Isus Krist, kada taj vrijednosni sustav ulazi u živote mladih ljudi, to je veliki duhovni korak u Hrvatskoj kojem se treba radovati.''

Na kraju su svoje čestitke i pozdrave uputili i ministar Šipić, državna tajnica Zrinka Mužinić Bikić te župan Ivan Celjak.

U glazbeno-scenskom dijelu programa nastupili su učenici Katoličke škole iz Požege i djeca iz biskupijskog Dječjeg vrtića sv. Marije Magdalene u Selima, kao i flautistica Anđela Nekić. Nakon blagoslova, okupljeni gosti, roditelji, učenici i uzvanici imali su priliku obići novouređenu školu i uvjeriti se da je osmišljena tako da potiče cjelovit razvoj djece – kako u obrazovnom, tako i u duhovnom smislu.

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: