Bosansko-hercegovačka NBA zvijezda donirala Hrvatskom Caritasu za pučku kuhinju

Bosansko-hercegovačka NBA zvijezda donirala Hrvatskom Caritasu za pučku kuhinju

Mons. Fabijan Svalina izrazio je nadu da će velikodušna gesta potaknuti i druge javne osobe za pomoć za dobrobit potrebitih.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Hrvatski Caritas
Objavljeno:
 
16.04.2021 13:11

 

U prostorijama Hrvatskog Caritasa, u zgradi Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu, u srijedu 15. travnja ravnatelj Hrvatskog Caritasa, mons. Fabijan Svalina, susreo se s predstavnicom bosanskohercegovačke organizacije 'Pomozi.ba' iz Sarajeva, gđom Martinom Miljak, koja mu je u ime udruge 'Pomozi.ba' i Fondacije 'Jusuf Nurkić' uručila simboličan ček u iznosu od 20.000 eura, namijenjen korisnicima Caritasove pomoći u Hrvatskoj.

Vrijednu donaciju 'Pomozi.ba' i Fondacije 'Jusuf Nurkić' Hrvatski će Caritas iskoristiti stavljajući ju na raspolaganje korisnicima deset Caritasovih pučkih kuhinja u osam hrvatskih gradova: Zagrebu, Rijeci, Bjelovaru, Požegi, Daruvaru, Šibeniku, Kninu i Čabru, i to onih kuhinja koje teže dolaze do donacija kojima osiguravaju svoje karitativno djelovanje. Njihovi su korisnici u pravilu osobe slabijega socijalnog statusa koje svoj često jedini topli obrok (ponekad i dodatne namirnice kojima mogu samostalno raspolagati) periodički dobivaju u Caritasovim kuhinjama ili im se on dostavlja na kućni prag. Svaka od kuhinja dobit će kunsku protuvrijednost iznosa od 2000 eura, i to za potrebe nabave prehrambenih namirnica i prigodnoga kuhinjskog pribora namijenjenog korisnicima.

Martina Miljak tijekom susreta upoznala je mons. Svalinu s iskustvom humanitarnog djelovanja udruge 'Pomozi.ba', koja je od 2012. do sada – ponajviše na području Bosne i Hercegovine – pomogla više od 700 000 osoba. Pomoć u zadovoljavanju osnovnih ljudskih potreba timovi 'Pomozi.ba' pružaju povratnicima, starim i iznemoglim osobama, samohranim majkama, obiteljima bez stalnih prihoda, djeci bez roditelja, osobama s invaliditetom, oboljelima,  migrantima. Fondacija Jusufa Nurkića, bivšeg košarkaša zagrebačke Cedevite, a danas 'Portland Trail Blazersa', pomaže pak zdravstvenim i socijalnim ustanovama u Bosni i Hercegovini donirajući sredstva za nabavu medicinskih uređaja,  građevinske radove i pripremu prehrambenih paketa za desetak tisuća korisnika.

Zahvaljujući donatorima za povjerenje i neočekivanu, ali tim vrjedniju, novčanu donaciju, mons. Fabijan Svalina izrazio je nadu da će velikodušna gesta koja povezuje uspješne sportaše i humanitarne organizacije potaknuti i druge javne osobe da prepoznaju na koji način mogu doprinijeti dobrobiti naših najugroženijih, često zanemarenih i marginaliziranih sugrađana.

– Caritas uvelike živi od priloga malih, neznatnih, često anonimnih dobročinitelja, a – malen ili velik – svaki je dar svjedočanstvo socijalne osjetljivosti, solidarnosti, zauzetosti i ljubavi za bližnje u nevolji. Naš je cilj svakomu dati priliku da djelotvornom pomoći zajedno dođemo do ljudi na rubu društva ulijevajući u njihova srca nadu i ohrabrenje i  donoseći promjenu nabolje u njihove živote – istaknuo je mons. Svalina.

Dvadesetak crkvenih pučkih kuhinja, čije djelovanje kao osnivači ili provoditelji osiguravaju nad/biskupijski Caritasi, župni Caritasi ili redovničke zajednice, svakodnevno skrbe za više od 3500 korisnika diljem Hrvatske, izvijestio je Hrvatski Caritas.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno