Čestitka apostolskog nuncija povodom 30. obljetnice priznanja Hrvatske

Čestitka apostolskog nuncija povodom 30. obljetnice priznanja Hrvatske

Prenosimo u cijelosti čestitku apostolskog nuncija u Republici Hrvatskoj, nadbiskupa Giorgia Lingue, upućenu povodom 30. obljetnice priznanja Hrvatske.

Autor
Laudato/F.P.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
13.01.2022 08:46

 

Srdačan pozdrav svim slušateljima i gledateljima.

Čast mi je i zadovoljstvo kao Papinom predstavniku u Hrvatskoj poželjeti sretnu 30. godišnjicu ovoj mladoj i sjajnoj demokraciji.

Obično se smatra da osoba u dobi od 30 godina postaje zrela. Dakle, možemo reći da i Hrvatska doseže zrelu dob, a dokaz su toga i ciljevi koji su pred ostvarenjem, poput ulaska u schengensku zonu i uvođenja eura, nakon što je prije nekoliko godina pristupila Europskoj uniji.

Sveta je Stolica ponosna što je od samog početka polagala potpuno povjerenje u ovu zemlju pokazujući time, prije svega zahvaljujući svetom Ivanu Pavlu II., proročku intuiciju. Sjetite se onoga što je Papa Poljak izjavio, misleći na Hrvatsku, 29. lipnja 1991., samo 4 dana nakon jednostranog proglašenja neovisnosti zemlje, koja je i dalje čekala na međunarodno priznanje: “Još jednom ponavljam – rekao je – da se prava i legitimne težnje naroda ne mogu i ne smiju gušiti silom i želim potaknuti sve one inicijative koje imaju za cilj traženje pravednih rješenja, jedinih koja mogu jamčiti mir i bratski suživot među narodima.

U skladu s tim promišljanjem Sveta će Stolica prije 30 godina, 13. siječnja 1992. priznati Republiku Hrvatsku, prethodeći velikim zemljama međunarodne zajednice.

Od tada su se odnosi sa Svetom Stolicom, koji imaju jako duboke korijene koji sežu do 879. godine, povijesnog datuma kada je knez Branimir “povezao narod i hrvatsku Crkvu neraskidivim vezama uz Rimsku Crkvu i Petrovu Stolicu”, sustavno nastavili razvijati, temeljeći se na načelu vjerske slobode, odvojenosti Crkve od države i suradnje dviju institucija u svrhu cjelovitog razvoja građana i vjernika.

Ne gubeći vrijeme, već 1996. potpisana su tri bilateralna sporazuma, a nekoliko godina kasnije i četvrti.

Posjeti hrvatskih šefova države i premijera Svetom Ocu i Svetoj Stolici bili su česti i redoviti, sve do nedavnog susreta predsjednika Zorana Milanovića s papom Franjom, kojemu je nekoliko mjeseci ranije prethodio onaj premijera Andreja Plenkovića.

Ne smijemo zaboraviti ni tri posjeta Hrvatskoj svetog Ivana Pavla II. i jedan pape Benedikta XVI. te brojne posjete Državnog tajnika, Tajnika za odnose s državama i drugih uglednih poglavara vatikanskih dikasterija.

Također se i na lokalnoj razini može reći da su odnosi između države i Katoličke Crkve u Hrvatskoj dobri i da su, kao što mi to govore predstavnici drugih kršćanskih Crkava i vjeroispovijesti, na korist svima.

Sretan ti rođendan Hrvatsko i na mnogo ljeta.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: