Četvorica hrvatskih biskupa sudjelovala na seminaru za nove biskupe u Rimu i susretu s papom Franjom

Četvorica hrvatskih biskupa sudjelovala na seminaru za nove biskupe u Rimu i susretu s papom Franjom

Na drugom ovogodišnjem seminaru za nove biskupe održanom od 12. do 19. rujna u Rimu sudjelovala su 179 biskupa iz cijelog svijeta, a među njima četvorica hrvatskih biskupa.

Autor
Dubrovačka biskupija/Laudato/F.P.
Fotograf
Dubrovačka biskupija
Objavljeno:
 
22.09.2022 10:51

Na drugom ovogodišnjem seminaru za nove biskupe, održanom od 12. do 19. rujna u Rimu, sudjelovala su 179 biskupa iz cijelog svijeta, a među njima četvorica hrvatskih biskupa: kotorski biskup Ivan Štironja, srijemski biskup koadjutor Fabijan Svalina, dubrovački biskup Roko Glasnović i zadarski nadbiskup koadjutor Milan Zgrablić, izvijestio je ured za medije Dubrovačke biskupije.

Tema susreta bila je ''Naviještati evanđelje u promijenjenoj epohi i poslije pandemije: služba biskupa''. Svakog dana biskupi su zajedno slavili Euharistiju koju je predslavio jedan od kardinala iz različitih dikasterija, a Euharistiju u bazilici sv. Petra u Vatikanu, u petak 19. rujna, predslavio je prefekt Dikasterija za biskupe, kardinal Marc Ouellet.

Nakon Mise biskupi su se susreli s papom Franjom koji im je tijekom razgovora naglasio važnost četiriju blizina koje oni kao biskupi trebaju njegovati: blizinu s Bogom, blizinu s drugim biskupima, blizinu sa svećenicima i blizinu s narodom Božjim.

Okupljeni biskupi na seminaru su dublje promišljali o službi biskupa u kontekstu hoda sinodalne Crkve. Svaki radni dan imao je temu o kojoj su nazočni biskupi slušali izlaganja i razgovarali: Crkva u postmodernom društvu nakon pandemije; Dva prioriteta naglašena od Pape u hodu Crkve: obitelj i sveopće bratstvo; Svetost biskupa; Usavršavanje u vođenju. Jedna od podtema na susretu bila je i tema prevencije i nulte tolerancije zlostavljanja.

Biskupi pristigli iz 35 zemalja bili su smješteni kod Legionara Kristovih u centru ''Regina apostolorum''. Najviše biskupa sudionika stiglo je iz Južne Amerike, a sudjelovali su i biskupi iz Sjeverne Amerike, Italije, Filipina, Španjolske, Francuske, Hrvatske, Slovenije i nekih drugih zemalja. Seminar za nove biskupe organizirao je Dikasterij za biskupe.

Četvorica hrvatskih biskupa posjetila su i Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima, gdje su se susreli sa svećenicima koji studiraju u Rimu, a rade u Vatikanu.

Seminari za nove biskupe u Katoličkoj crkvi održavaju se svake godine u Rimu. Zbog pandemije, ove godine održana su dva seminara. Na prvom seminaru sudjelovao je oko 150 biskupa, među kojima križevački vladika Milan Stipić.

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: