Članovi Hrvatskog katoličkog liječničkog društva pohodili grkokatoličku katedralu u Križevcima

Članovi Hrvatskog katoličkog liječničkog društva pohodili grkokatoličku katedralu u Križevcima

Članovi podružnice Hrvatskog katoličkog liječničkog društva 'Branimir Richter' iz Zagreba, u subotu 1. svibnja pohodili su Križevce, a između ostaloga posjetili su i grkokatoličku katedralu Presvete Trojice te se susreli s vladikom križevačkim Milanom Stipićem.

Autor
Laudato/F.P.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
03.05.2021 10:01

 

Posjet je započeo svetom liturgijom u katedrali, koju je služio vladika Milan Stipić uz susluženje katedralnog župnika, o. Mihajla Simunovića, i kancelara, o. Vladimira Simunovića te đakona Ivana Skalivskyog. Sudjelovali su i katedralni pjevači, prenosi IKA.

Biskup je u propovijedi pozdravio članove HKLD-a, upozorio na spomendan sv. Josipa Radnika i vazmeno vrijeme u kojem se nalazimo, a koje nas potiče da i sami upremo oči u vječnost koju nam je Krist osigurao. Poslije liturgije biskup Milan HKLD-ovcima je predočio nastanak Križevačke eparhije i Križevaca kao grkokatoličkog biskupskog sijela. Ukazao je na umjetničku vrijednost katedrale i zanimljive pojedinosti njezina renoviranja krajem 19. st.

Sačuvane predmete bogatog crkvenog inventara iz vremena prije obnove posjetitelji su mogli pogledati u biskupskom dvoru. U znak zahvalnosti za zajedničku molitvu, blagoslov i ugodno druženje, predsjednik HKLD-a, doc. dr. sc. Rok Čivljak, darovao je biskupu sliku iz Umjetničke zbirke HKLD-a 'Antun Švajger'. Bila je ovo također prilika da Podružnica zahvali grkokatolicima za gostoprimstvo u zagrebačkoj konkatedrali sv. Ćirila i Metoda, gdje članovi Podružnice zajedno s Hrvatskim katoličkim društvom medicinskih sestara i tehničara od 2017. redovito obilježavaju Dan života.

 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno