Crkva Čudotvorne Gospe Sinjske postaje manja bazilika

Crkva Čudotvorne Gospe Sinjske postaje manja bazilika

Crkva i samostan u Sinju nalaze se u Registru kulturnih dobara Ministarstva kulture Republike Hrvatske kao zaštićeno kulturno dobro sakralne graditeljske baštine.

Autor
Laudato/J.B.
Fotograf
gospa-sinjska.hr
Objavljeno:
 
18.06.2024 14:18

 

Splitsko-makarski nadbiskup mons. Zdenko Križić uručio je provincijalu Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Marku Mrši, prošlu subotu, u crkvi Svete Obitelji u Solinu na dan svećeničkog ređenja, pristigli dekret Dikasterija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata, o proglašenju župne i samostanske crkve Čudotvorne Gospe Sinjske manjom bazilikom, izvijestilo je Svetište Gospe Sinjske na svojim mrežnim stranicama.

U Katoličkoj crkvi bazilikom se nazivaju liturgijski privilegirane crkve. Razlikuju se basilicae maiores u Rimu, i basilicae minores, važne crkve u Rimu i drugdje po svijetu. Počasni naslov basilica minor od druge polovine 18. stoljeća dodjeljuje papa na prijedlog ordinarija crkvama većega značenja za neki grad i biskupiju.  Jedan od uvjeta je i prikladna veličina svetišta, povijesna važnost i umjetnička ljepota te dovoljan broj svećenika koji su vjernicima na raspolaganju za podjelu sakramenata.

Crkva i Svetište Čudotvorne Gospe Sinjske najveće je marijansko svetište u južnoj Hrvatskoj, u koje hodočasnici dolaze tijekom cijele godine. Crkva je građena od 1699. do 1712. godine, odolijevajući ratovima i potresima, do danas je zadržala svoj izvorni izgled.
Središnje mjesto, kako u crkvi, tako i u srcima Sinjana, Cetinjana i hodočasnika, zauzima slika Majke od Milosti – Čudotvorne Gospe Sinjske, koju su fratri donijeli iz Rame u Sinj 1687. godine. Od tada Gospa povezuje Ramu, Tomislavgrad i Livno sa Sinjem i Cetinskom krajinom. Crkva je posvećena 2009. godine na blagdan Uzašašća.

Crkva i samostan nalaze se u Registru kulturnih dobara Ministarstva kulture Republike Hrvatske kao zaštićeno kulturno dobro sakralne graditeljske baštine.

Nadnevak svečanog misnog slavlja o proglašenju manjom bazilikom crkve Čudotvorne Gospe Sinjske bit će naknadno objavljen.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: