Danica Širola – hrvatska Mala Terezija, 'djevojka sveta života i blažene smrti'

Danica Širola – hrvatska Mala Terezija, 'djevojka sveta života i blažene smrti'

Večerašnju emisiju 'Izdvojeno' posvetili smo Danici Široli, djevojci sveta života i blažene smrti. Živjela je svega 26 godina, ali je cijeli svoj život posvetila Kristu. Čisto i sveto koračala je kroz svoj kratki, trnoviti, Bogu predani život. Hrvatska Mala Terezija – kako ju još nazivaju isusovci.

Autor
Laudato/V.S.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
16.04.2021 21:00

 

 

Gošća u studiju večerašnje emisije 'Izdvojeno' bila je spisateljica, sestra Slavica Buljan, koja izuzetno aktivno proučava život Danice Širole, rođene u Karlovcu, kći oca učitelja i majke domaćice. Zanimljiva je priča njezinih roditelja kojoj su se protivili njihovi roditelji, no oni su se ipak na kraju vjenčali i dobili sveticu. Isusovci su pronašli kutiju dokumenata pokojne Danice Široli te su tu arhivu predali sestri Slavici Buljan za daljnje proučavanje i pisanje knjige. Kutija puna pisama, dnevnika, pjesama Danice Široli, bila je ključna za pisanje knjige 'Miomiris Božje ljubavi'. Sestru Slavicu Buljan posebno je zadivila Daničina svetost i duhovnost. Svaki dan, još za vrijeme školskog obrazovanja, Danica je navraćala na svetu Misu u crkvu sestara milosrdnica u Frankopanskoj ulici.

Pisala je duhovni dnevnik na savjet svog ispovjednika. Napisala je 27 bilježnica i autobiografiju. Svaki je dan puno molila, meditirala i pričešćivala se. Štovala je Srce Isusovo, surađivala je s isusovcima koji su joj bili ispovjednici, duhovnici i suradnici.
U emisiju se telefonski uključio i postulator kauze za kanonizaciju bl. Ivana Merza, te je spomenuo da je prije 40 godina prvi put doznao za Danicu Široli, 'biser skrivene svetosti', kako ju je još nazvao. Imala je Danica jednog udvarača, mladog farmaceuta koji joj je pisao pisma. No, ona se obećala Isusu i darovala mu svoje srce. 'Kad Bog zove, nemoj odgađati', poručila je još za života Danica. Bog joj je davao posebne milosti i mistične darove, kao što je bio slučaj kod blaženog Ivana Merza. Svega tri mjeseca nakon smrti objavljen je prvi mjerodavni memorativni članak. 
Branka Škugor Vlahović uključila se u emisiju kao vjerna štovateljica Danice Širole te je posvjedočila kako se njezino srce zapalilo čitajući više o njezinu životu. Najviše ju je oduševilo što je Danica u dobi od samo 20 godina imala tako veliki zanos i ljepotu: radovala se prirodi koja ju je okruživala u lječilištima u kojima je boravila; nosila je svoj križ radosno, skrivala svoje boli do te mjere da je noću grizla posteljinu zubima. No, ipak je znala reći: 'Ovo su križići, Isuse, Ti mi daj veći križ ako zaslužujem'. Prihvatila je živjeti kao redovnica u svijetu.

Tri zavjeta položila je u svojoj dvadesetoj godini života: zavjet djevičanstva, doživotno; zavjet da će biti uvijek vjerna Svetom Ocu te  zavjet da će otići u samostan čim joj to prilike dopuste. Bila je boležljiva. Pred kraj svog mladog života bolovala je od tuberkuloze. Takav veliki križ prihvatila je s vjerom i ljubavlju. 
– Sve se veći broj mladih djevojaka utječe duhovnom rastu, otmjenosti, ljepoti Daničine duše. Ona je svijetli primjer mladima – zaključila je razgovor Branka Škugor Vlahović.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: