'Djeca često ne će govoriti o smrti kao takvoj, već će to nazivati 'nekim boljim mjestom''

'Djeca često ne će govoriti o smrti kao takvoj, već će to nazivati 'nekim boljim mjestom''

Tema malignih bolesti kod djece tema je koja mnoge uznemiruje, koja se ne otvara često, koju potiskujemo i o kojoj jednostavno ne volimo mnogo govoriti.

Autor
Laudato/J.B.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
22.11.2021 21:00

 

'O bolničkoj skrbi koja je više od toga' bila je tema večerašnje emisije 'Izdvojeno' u kojoj su gostovale: dr. Jasminka Stepan Giljević, pročelnica Zavoda za hematologiju i onkologiju 'Dr. Mladen Ćepulić', i s. Antonija Grubišić.

– Ništa se od zaduženja ne radi na svoju ruku, već svi rade zajedno u jednom timu, u suradnji. Djeca ne vole reći da su bolesna, jer vesele se svakoj maloj stvari u životu i svakoj osobi koja im dođe – kazala je sestra Antonija, navodeći kako se ljudi mole Bogu i kad vjeruju i kad ne vjeruju, dok djeca isto iskreno zamole da se časna sestra za njih pomoli.

Dr. Jasminka Stepan Giljević rekla je da je nekad nepošteno da sudbina jednog djeteta dođe u medije, jer ima ih još s istim dijagnozama, a ne podjednakim tretmanom. Ono što je potrebno jest stvaranje zajedničkih prioriteta preko različitih društava na razini cijele Hrvatske, upravo zato što se radi o rijetkim bolestima, istaknula je.

– Dijagnostika ovih bolesti obično se proučava izvan naših područja, kao i razne terapije koje se provode u bolnicama u Beču, Parizu. Ono što se terapijski ne može odraditi u našim bolnicama, obavlja se u klinikama drugih zemalja – kazala je dr. Jasminka Stepan Giljević.

Sestra Antonija kazala je da nemamo odgovor na pitanje zašto su djeca izabrana za patnju kroz bolest. Objasnila je da djeca ne dopuštaju da im se pristupa s tim da je naglasak na njihovoj bolesti. Oni ponekad čak i zaborave da su na nekom odjelu jer postoje osobe koje se trude oko njihova dobrog raspoloženja i veselja.

– Kroz patnju postaneš bolja osoba, iako je u redu priznati da nije lako prihvatiti takvu vrstu patnje. Djeca često ne će govoriti o smrti kao takvoj, već će to nazivati 'nekim boljim mjestom'. Ponekad i ta djeca svojim hrabrim stavom o smrti ohrabre svoje roditelje kojima to najteže pada – navela je s. Antonija.

Dr. Stepan Giljević nadodala je da je dijete svima sastavnica života.

– Mi se s djetetom dičimo. To je jedan biser koji ne bismo htjeli ni pod razno izgubiti. Bitno je da je svako pitanje opravdano jer se mnogi od njih nisu nikad s tim susretali. Potrebno je prilagoditi se tomu u svom izričaju, poslušati njihovo razmišljanje, odgovoriti im na pitanja – rekla je.

U nastavku emisije sestra Antonija rekla je da djeca imaju dobru duhovnu skrb. Moguće je primiti sakramente uz poziv svećeniku koji ih potom potrebnima dođe podijeliti na njihovu odjelu.

– Potrebno je nekima primiti Krštenje, Krizmu, a nekome i Bolesničko pomazanje. Velika je briga tih roditelja koji se brinu o tome da dijete bude kršteno prije ozbiljnog operacijskog zahvata – istaknula je.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: