'Dođite svi na svečanu proslavu svetog Antuna, a procesiju ulicama Čakovca vodit će nuncij Lingua'

'Dođite svi na svečanu proslavu svetog Antuna, a procesiju ulicama Čakovca vodit će nuncij Lingua'

Ususret blagdanu Sveca Svega Svijeta, u emisiji 'Izdvojeno' razgovarali smo o suvremenosti sv. Antuna, štovanju među Hrvatima te o ljubavi mladih koju gaje prema njemu.

Autor
Laudato
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
10.06.2021 21:19

Gostovali su: župnik Župe sv. Antuna Padovanskog u Čakovcu, fra Tomislav Božiček, OFM, i organizator koncerta 'Ljiljani – pjesma za nebesa'  iz Volodera, Kristijan Jalšić.
U večerašnjem 'Izdvojenom' gostovao je župnik Župe sv. Antuna Padovanskog u Čakovcu, fra Tomislav Božiček, OFM. Ususret proslavi blagdana sv. Antuna u njegovoj župi, fra Tomislav je ispričao kako se razvijala njegova župa u Čakovcu te što sve sveti Antun znači mnogima, ali i njegovu životu.

– 790 godina je od preminuća sv. Antuna. Sveti Antun nama je uvijek potreban za one obične ljudske stvari, njemu se zavjetujemo, zagovara nas kod Gospodina za sve obične ljudske i svakodnevne nevolje. Često se pitam čime nas je sv. Antun zadužio – podijelio je svoje osobno iskustvo.

U Našicama je u župi odrastao i primio sve sakramente. Antunovske dane, devetnice, proslave... Uvijek je sudjelovao u proslavi ovog svetca. Sad on priprema druge i vodi ih kroz pobožnost sv. Antunu.

Ovaj svetac i danas je suvremen i blizak svakom običnom čovjeku. 

U župi su već treću godinu ostvarili dječje natjecanje literarno-likovnih radova. Izdan je i molitvenik koji sadrži fotografije koje obuhvaćaju sve crkve od riječkog Trsata sve do Subotice.

Svetog Antuna časte i mnogi koji nisu rimokatoličke vjeroispovijesti. Prošle godine molitelji su ostavljali svoje nakane i poruke na oltar sv. Antunu, neke su od njih i objavljene.

Na kraju je pozvao da u nedjelju svi dođu na svečanu proslavu blagdana ovog svetca, a procesiju će kroz ulice Čakovca voditi apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj, Giorgio Lingua.

Kristijan Jalšić iz Volodera posvjedočio je da je zamisao o koncertu godinama sazrijevala, još otkad je bio u 8. razredu osnovne škole. Pjevao je u zboru koji sada i vodi, 'Antunova srca'. Zatim je najavio koncert koji će se održati 13. lipnja u Voloderu.

Ispričao je i svoje svjedočanstvo o tome kako je održan prvi koncert. Bila je kiša i oluja. Pomalo razočarani, odlučili su da će postiti i moliti sv. Antuna da se koncert održi. To će biti ovaj koncert, 13. lipnja, u Voloderu.

Cijelo svjedočanstvo i najavu koncerta pogledajte u emisiji.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno