Don Anđelo Maly: 'Božja riječ povlašteni je dio liturgije jer od nje živimo'

Don Anđelo Maly: 'Božja riječ povlašteni je dio liturgije jer od nje živimo'

Pojasnio je da je Božja riječ povlašteni dio liturgije, što je vidljivo na način da u liturgiji postoji ambon s kojeg se čita i naviješta Božja riječ.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
22.01.2021 20:26

 

Ususret Nedjelji Božje riječi, koja će se proslaviti u nedjelju 24. siječnja, večeras se u 'Izdvojenom' govorilo o tome na što nas poziva ovaj blagdan. Naime, papa Franjo u rujnu 2019. godine proglasio je da 3. nedjelja kroz godinu bude 'posvećena slavljenju, razmišljanju i širenju Božje riječi'.

O temi Svetog pisma urednik Josip Bartulić u studiju je razgovarao s Anđelom Malyjem, profesorom biblijske teologije s Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu. 

– Vrlo je zanimljivo govoriti o Nedjelji Božje riječi. Papa je želio posvetiti jednu nedjelju unutar liturgijske godine onomu od čega mi kao vjernici živimo. To je Božja riječ – kazao je Maly.

Upozorio je kako su danas vjernici u svetoj Misi previše stavili naglasak samo na Euharistiju, a da je Božja riječ stavljena 'po strani', kao nešto usputno, a bez čega ne možemo.

– Vjerojatno je to Papina prva nakana da ustanovi blagdan Nedjelje Božje riječi – tvrdi Maly.

Pojasnio je da je Božja riječ povlašteni dio liturgije, što je vidljivo na način da u liturgiji postoji ambon s kojeg se čita i naviješta Božja riječ.

– Ove nedjelje želi se posebno naglasiti funkcija Božje riječi, ali i da se vjernici mogu poistovjetiti s tom Riječi koja danas govori isto kao i prije 2000 godina – istaknuo je.  

Telefonskim pozivom u emisiju se uključio kardinal Vinko Puljić, koji je govorio o Godini Božje riječi, koja je proglašena za Crkvu u Bosni i Hercegovini.

– Mi smo htjeli da se ove godine vjernici bore sa samim sobom i da otvore srce da mogu čuti Boga. Onaj tko čuje Boga, biva ispunjen Njegovom ljubavlju, a Njegova je ljubav ona koja čisti, prosvjetljuje. Zato je važno svaki dan posegnuti za Svetim pismom – kazao je Puljić, dodavši da svakodnevno čitanje biblijskih tekstova umiruje čovjeka.

Potom je don Davor Topić posvjedočio kako se Nedjelja Božje riječi obilježava u zeničkoj župi svetog Josipa. 

– Ova Godina za nas je velika milost. Bog je uvijek Bog koji govori svom narodu. Mi smo nastojali kroz biblijske susrete govoriti o tome da je Božja riječ događaj. Danas nam je riječ obična ideja, dok je za Židove riječ bila događaj. U tom sam kontekstu napravio razmatranja na temelju Evanđelja, a u župi još držimo i 'Lectio divina' – posvjedočio je.

Mnogi vjernici pokrenuli su razne inicijative razmatranja Svetog pisma, među kojima su i župljani Navještenja Blažene Djevice Marije u Velikoj Gorici, koji svake godine nekoliko dana i noći neprestano čitaju Bibliju. O njihovu Biblijskom bdjenju u 'Izdvojenom' govorio je Marijan Bušić. 

– Uskoro ćemo proslaviti 20 godina biblijske zajednice. Ona je plod Biblijskog bdjenja, koja se održala na Pepelnicu novog tisućljeća. Mi smo tijekom svih ovih godina osjetili da trebamo imati veće strahopoštovanje prema Božjoj riječi, pa bismo radije govorili o naviještanju ili čašćenju Božje riječi, a ne o čitanju. Ona se razlikuje od svih tekstova – kazao je Bašić.

Dodao je kako je 2008. godine zajednica predložila da se na razini Crkve proglasi poseban dan Božje riječi, a članovi zajednice vjeruju da je njihova inicijativa došla do Rima.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno