Don Mile Vidić: 'Molitva je prije svega slušanje što Bog želi reći meni kao svom djetetu'

Don Mile Vidić: 'Molitva je prije svega slušanje što Bog želi reći meni kao svom djetetu'

Liječnici znaju reći da smo ono što jedemo. Po tome bismo mi kao kršćani mogli reći da smo ono što molimo i kako molimo.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
13.10.2021 21:01

 

Zdrav duhovni život podrazumijeva redovitu molitvu. Vjernici mole razne pobožnosti, iznoseći Bogu svoje prošnje i zahvale. U mjesecu listopadu mnogi od nas posebno mole Gospinu krunicu, samostalno ili u zajednici. Krunica je jako oružje u borbi protiv napasti s kojima se u životu suočavamo.

Upravo o temi molitve, krunice i tome kako prepoznati napast i boriti se protiv nje, govorili smo u večerašnjoj emisiji 'Izdvojeno', u kojoj je gostovao don Mile Vidić, župnik u Župi sv. Mihaela arkanđela u Prenju.

Na samom početku don Mile Vidić pojasnio je da je molitva razgovor s Bogom, ali prije svega da je ona kršćanska egzistencija.

– Ona jest razgovor, ali često zaboravljamo da je molitva i slušanje. U molitvi često govorimo Bogu, rijetko kada želimo ostaviti trenutak tišine da čujemo ono što nam Bog želi reći – istaknuo je Vidić.

Usporedio je molitvu kao razgovor s prijateljem na kavi, kazavši kako bi se prijatelj osjećao zapostavljenim kad bismo samo mi govorili a da njemu ne dopustimo da nešto kaže.

– Molitva je prije svega slušanje što Bog želi reći meni kao svom djetetu. Moleći, postajemo dio molitve. Po njoj prepoznajemo tko smo, što smo i kakav nam je život. Liječnici znaju reći da smo ono što jedemo. Po tome bismo mi kao kršćani mogli reći da smo ono što molimo i kako molimo – zaključio je.

Potom je govorio o različitim vrstama molitve. Primijetio je kako vjernici u molitvi češće izgovaraju prošnje, a rijetko zahvale. Međutim, biti zahvalan Bogu na svemu što u životu imamo, odraz je vjerničke zrelosti.

Osvrnuo se također na odnos molitve i rada te kako posao prikazati kao molitvu.

– Svoj posao trebali bismo obavljati s ljubavlju. Posao je taj koji nas izgrađuje. Na kraju krajeva, na prvim stranicama Biblije Bog je zapovjedio Adamu i Evi da obrađuju zemlju. To je dio našeg života. Ako molimo, onda ćemo molitvu prenijeti na posao. Osoba na šalteru bit će strpljiva, onaj u bolnici bit će ljubazan, političar će biti pošteniji i slično – zaključio je don Mile Vidić.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: