Dubrovački biskup Glasnović blagoslovit će Pelješki most

Dubrovački biskup Glasnović blagoslovit će Pelješki most

Pelješki most bit će svečano otvoren u utorak 26. srpnja 2022., a tom prilikom blagoslovit će ga dubrovački biskup Roko Glasnović.

Autor
Laudato/F.P.
Fotograf
Milan Sabić/Grgo Jelavić/Igor Kralj/PIXSELL
Objavljeno:
 
26.07.2022 10:38

 

Biskup Glasnović za Hrvatski katolički radio rekao je da je Vlada Republike Hrvatske pozvala Crkvu, odnosno splitsko-makarskog nadbiskupa Dražena Kutlešu da blagoslovi most na otvorenju. Međutim, nadbiskup je rekao da most više pripada Dubrovniku i zove se Pelješki, pa je zamolio biskupa Glasnovića da ga blagoslovi, iako se polovina mosta nalazi na području Splitsko-makarske nadbiskupije, a polovina na području Dubrovačke biskupije.

''Mi smo vjernici. Isus Krist jedini je posrednik između Boga i ljudi. On je most koji spaja nebesko i zemaljsko, ljudsko i božansko. On je sakrament spasenja. Pa, onda je most i poziv na povezanost, otvorenost susretu. Ja sam i u svom grbu stavio most upravo zato što je Krist posrednik. Zato je najvažnije da nam ništa u životu ne bude važnije od Krista'', rekao je mons. Glasnović o simbolici mosta.

Zahvalio je svima koji su sanjali te most pretvorili u stvarnost uz Božji blagoslov koji je prethodio i pratio njegovo ostvarenje. ''Nekad nam se čini da smo nemoćni, nekad nam se čini da treba mnogo vremena, ali ostvarilo se'', dodao je.

Podsjetio je također i na one koji su u most ugradili krunicu te postavili ''Stepinčeve'' anđele na obje strane koje most povezuje, te je zahvalio svima, i znanima i neznanima.

Pelješki most napokon -e povezati dva kopnena dijela Republike Hrvatske. ''Ne samo da trebamo, nego smo i dužni voljeti svoju domovinu'', istaknuo je stoga biskup. ''Ljubav je od Boga. Svaki koji ljubi Boga, ljubi i bližnjega, a onda i domovinu. To je nešto prekrasno – time se ostvarujemo i uspijevamo jer i zovemo ju Lijepa Naša. Ona hrani nas i naše biće, a i svi ljudi koji žive u Lijepoj Našoj. Pa je zato prekrasno da se teritorij ujedinio. Ali, još je važnije – jer će proslava i blagoslov kao događaj proći – da se blagoslov protegne na cijeli naš život da tako volimo domovinu i po našim djelima i po našoj molitvi'', naglasio je.

Kod jednog od anđela piše jedan od Stepinčevih poticaja: ''Kada vam sve oduzmu, imate dvije ruke – sklopite ih i molite.'' ''Nekad mislimo da smo nemoćni, da ne možemo mnogo učiniti, ali mnogo može molitva pravednikova'', poručio je biskup Glasnović. Dodao je da se uz molitvu, domovinu i ljude voli i zauzimanjem, radošću i blizinom.

Svečano otvorenje mosta započet će u 20:15 na odmorištu Komarna. Svečanost će završiti izvedbom ''Himne slobodi'' te vatrometom tijekom kojeg će zvoniti i zvona svih crkava Dubrovačke biskupije. Prije samog otvaranja, oko 21:30, biskup Glasnović predmolit će blagoslov. Prvi će mostom, oko 22 sata, proći motociklisti braniteljskih postrojbi. Most će za redovan promet biti otvoren u ponoć.

 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno