[FOTO] Predstavljen program Živa vatra - prvi cjeloviti program pripreme za krizmu u Hrvatskoj 🔥

[FOTO] Predstavljen program Živa vatra - prvi cjeloviti program pripreme za krizmu u Hrvatskoj 🔥

Program Živa vatra važan je iskorak u području župne kateheze u Hrvatskoj

Autor
Iris Delić/Laudato/T.M
Fotograf
Salesiana
Objavljeno:
 
24.09.2024 15:00

Zagreb, 23. rujna 2024. – Izdavačka kuća Salesiana predstavila je u ponedjeljak, 23. rujna, program Živa vatra, prvi cjeloviti program pripreme za krizmu u Hrvatskoj. Na salezijanskom dvorištu crkve Marije Pomoćnice na zagrebačkoj Knežiji don Mihovil Kurkut, Marin Periš, Janja Tomić i dr. sc. Danijel Labaš, uz pozdravne govore mons. Ivice Pažina i don Milana Ivančevića, predstavili su ovaj program javnosti i predstavnicima medija.

U svom pozdravnom govoru don Milan Ivančević, provincijal Hrvatske salezijanske provincije, istaknuo je ponos što je ovakav program potekao iz salezijanskih redova jer je razdoblje krizme ključno za zadržati mlade u Crkvi.

Mons. Ivica Pažin, predstojnik Nacionalnog ureda za katehezu Hrvatske biskupske konferencije pozdravio je okupljene u ime mons. Đure Hranića, predsjednika Vijeća HBK za katehizaciju i novu evangelizaciju. Mons. Pažin čestitao je autorima na realizaciji programa te preporučio    ovaj program svim  župama u Hrvatskoj.

U nastavku programa dr. sc. Danijel Labaš s Odjela za komunikologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta govorio je o jeziku i stilu Žive vatre koji je prilagođen mladima i koji pokazuje kako i Crkva zna i može progovarati jezikom mladih.     

Janja Tomić, kateheta u programu Živa vatra,  opisala je svoje iskustvo pripreme mladih za krizmu prema pilot-programu Žive vatre. Istaknula je kako autentičan pristup u držanju kateheza, koji omogućuje i potiče Živa vatra,  stvara bliskost među krizmanicima. Marin Periš, autor priručnika Živa vatra,  predstavio je sadržaj samih priručnika. Priručnici za katehete Živa vatra namijenjeni su dvogodišnjem hodu priprave za krizmu, no mogu se prilagoditi i jednogodišnjoj. Svaki sadrži 12 kateheza raspisanih na 10 stranica, uz dodatne materijale i sve potrebne sadržaje za održati katehezu.  Uz to, Živa vatra nudi i Dnevnik putovanja,  osobni dnevnik krizmanika namijenjen tomu da ga krizmanik samostalno koristi dok se priprema za sakrament svete potvrde. Program Živa vatra nudi i podršku, formaciju kateheta i video-sadržaje dostupne župama koje koriste ovaj program.

Na kraju večeri okupljenima se obratio don Mihovil Kurkut, voditelj salezijanskog oratorija u Rijeci i direktor Salesiane. Istaknuo je kako je tijekom vremena koje je proveo kao župnik primijetio da je upravo krizmaničko doba najkritičnije razdoblje za zadržati mlade u Crkvi. Želeći to promijeniti, stručnjaci okupljeni oko Žive vatre napravili su program koji je blizak mladima, koji u središte stavlja njihovo iskustvo i koji u srcu svake kateheze nosi slobodu, ljubav i Istinu.

Program Živa vatra važan je iskorak u području župne kateheze u Hrvatskoj, a sve zainteresirane župe pozvane su uključiti već ove katehetske godine.

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: