[FOTO] Proslava blagdana Male Gospe i Dana grada Solina

[FOTO] Proslava blagdana Male Gospe i Dana grada Solina

Svetu Misu predslavio je vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj, mons. Jure Bogdan.

Autor
IKA/Laudato/G.O.
Fotograf
Silvana Burilović Crnov
Objavljeno:
 
09.09.2022 11:30

 

U svojoj propovijedi mons. Bogdan osvrnuo se na skladnu Marijinu obitelj, rekavši kako bez ljubavi i odgoja koje će Marija kao maleno dijete udisati i usvajati tijekom odrastanja u obitelji svojih roditelja Joakima i Ane, ne bi bilo ni žene koja će Božjem glasniku, anđelu Gabrijelu, u čistoći srca odgovorno i zrelo dati svoj pristanak na vršenje Božje volje u Njezinu životu. Neka mi bude po Tvojoj riječi!

''Božji naum spasenja, koji možemo pratiti iz naraštaja u naraštaj, u onom dugom rodoslovlju od tri puta po 14 generacija, danas na osobit način postaje vidljiv i opipljiv u Marijinoj kolijevci, u obitelji Joakima i Ane. Tako Marijina kolijevka postaje znak nade. Ona je znak da Bog ljubi čovjeka, znak da Bog – izvor svakog života – beskrajno ljubi ljudski život, znak da Bog po ljudskom tijelu – Kristovu tijelu kojeg je dobio od Marije Djevice – ulazi u našu ljudsku povijest i da nas po ljudskom trpljenju u Kristovu tijelu otkupljuje. Marijina kolijevka spontano potiče na razmišljanje o kolijevkama naše djece, u našim obiteljima'', istaknuo je mons. Jure Bogdan.

U nastavku je upozorio na demografski pad, za koji je ustvrdio da je "strašan" i "dramatičan".

''Je li naše društvo spremno primiti kolijevke u svoju sredinu? Što se to dogodilo u svijesti i savjesti našeg čovjeka da se zatvara životu? Što se to dogodilo da se sustavno promiče kultura smrti naspram kulture života? Što se to dogodilo da se u većinski deklarativno katoličkom narodu podržavaju zakoni protivni ljudskoj naravi, pobačaju, sprječavanju začeća?! Što nam je činiti?'' pitao je sebe i sve okupljene.

Upozorio je da prava duhovna obnova počinje od obitelji, a ona je najugroženija i najviše na udaru. Za obitelj je kazao da je ona ''mjesto u kojem se novi život ne samo rađa nego i prihvaća kao Božji dar. Također je naglasio da samo onaj tko poštuje život ima budućnost, jer bez kolijevki nema života i nema budućnosti. Na kraju propovijedi biskup se vapajem obratio vjernicima potaknuvši ih da učine sve da Lijepa Naša, koja je bogata brojnim ljepotama, bude bogata kolijevkama, dječjim osmijehom, jaslicama, vrtićima i školama. Jer samo tako Hrvatska će biti istinski bogata i sretna, od Gospodina blagoslovljena. 

 

Bogdan

 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno