[FOTO] Proslavljena svetkovina sv. Marka Križevčanina

[FOTO] Proslavljena svetkovina sv. Marka Križevčanina

Svetu Misu na gradskom trgu u Križevcima predslavio je predsjednik Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda, zrenjaninski biskup Ladislav Német.

Autor
IKA/Laudato/G.O.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
07.09.2022 17:12

 

Svetkovina sv. Marka Križevčanina, zaštitnika Bjelovarsko-križevačke biskupije, Koprivničko-križevačke županije i grada Križevaca proslavljena je svečanim euharistijskim slavljem koje je predslavio predsjednik Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda, zrenjaninski biskup Ladislav Német. Koncelebrirali su mjesni biskup Vjekoslav Huzjak, sisački biskup Vlado Košić, varaždinski biskup Bože Radoš, gospićko-senjski biskup Zdenko Križić, zagrebački pomoćni biskupi Ivan Šaško i Mijo Gorski, umirovljeni križevački vladika Nikola Kekić, generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije, doc. dr. Krunoslav Novak, rektor Nadbiskupskoga bogoslovnog sjemeništa, preč. Željko Faltak, rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu, preč. Matija Pavlaković i brojni drugi svećenici.

Prije slavlja svete Mise biskup Huzjak uputio je pozdravne riječi.

''Životni hod sv. Marka koji je počeo u Križevcima, preko Graza, Rima i Budimpešte, okrunjen je mučeništvom u Košicama, u Slovačkoj. Vjernost Kristu, Crkvi i Petrovu nasljedniku u Rimu zapečatio je prolijevanjem krvi, nasljedujući tako svoga Učitelja i Spasitelja, Isusa Krista. I naše vrijeme zahtijeva i traži svjedoke koji će odvažno živjeti svoju krsnu vjeru unatoč svim protivljenjima i tegobama. Sveti Marko u tome nam pomaže svojim primjerom i zagovorom'', poručio je okupljenima.

Biskup Német u propovijedi je kazao da svetkovina zaštitnika Bjelovarsko-križevačke biskupije budi puno dubokih osjećaja, a posebno zahvalnosti Bogu što se može slaviti u miru.

''Mir po svaku cijenu zadaća je svakoga čovjeka, kršćanina, a napose katolika. Čak i onda ako to od nas iziskuje veliku žrtvu. Zato trebamo zahvaliti Bogu za mir. Mir, koji naš današnji svetac, sveti Marko, nije imao sreću doživjeti u punini. Mučenička smrt našega Marka usmjeruje naše oči prema onomu što je vrjednije nego sam život ovdje na zemlji. Kako smo čuli u Evanđelju, postoji nešto takvo. Da, postoji vječni život, onaj život u miru i ljubavi Božjoj, u stanju radosti i blaženstva, kako je Isus o tomu govorio'', kazao je biskup Német.

Pozvavši vjernike na mudrost, mons. Német uputio je molitvu: ''Neka Marko Križevčanin prati sve vas, na svakom koraku vašega života, neka vas zagovara u nebu, vaše obitelji i domovinu, kako bismo svi mogli živjeti u miru i slozi''.

IKA - Német

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: