[FOTO] Svečanim obredom kardinal Parolin mons. Jozića zaredio za nadbiskupa

[FOTO] Svečanim obredom kardinal Parolin mons. Jozića zaredio za nadbiskupa

Istaknuo je kako ga Božja providnost šalje na novu misiju, u Bjelorusiju, gdje će obnašati dužnost apostolskog nuncija. No, na tom putu nikad ne će biti sam.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Splitsko-makarska nadbiskupija
Objavljeno:
 
16.09.2020 14:20

 

Mons. Ante Jozić zaređen je danas u novoj crkvi Svete obitelji Gospina prasvetišta, u Solinu, za naslovnog nadbiskupa Cisse. Ređenje je predvodio državni tajnik Svete Stolice, kardinal Pietro Parolin, a suzareditelji su bili: splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić i nadbiskup koadjutor Dražen Kutleša. 

Čin ređenja slavljen je u koncelebraciji s još dvadeset biskupa i tridesetak svećenika, a prezbiteri pratioci bili su Jozićevi rođaci: don Josip Dukić, stariji i dr. don Josip Dukić, mlađi.

U uvodu euharistijskog slavlja nadbiskup Barišić uputio je pozdrave svim prisutnima u crkvi, ali i ispred televizijskih ekrana i radioprijemnika. Posebni pozdrav uputio je kardinalu Parolinu, izaslaniku pape Franje.

– Uzoriti, svi smo bili ugodno iznenađeni kada ste, uz tolike svoje obveze, došli posjetiti u splitskoj bolnici mons. Antu koji je bio životno ugrožen u prometnoj nezgodi. Hvala Vam na gesti ljudske blizine i hrabre evanđeoske ljubavi koju očitujete ne samo prema svojim suradnicima, u ovom slučaju mons. Anti, nego i prema Crkvi Božjoj u hrvatskom narodu. Gospodine kardinale, dok u ovom svečanom slavlju zahvaljujemo na Vašoj nazočnosti u našoj sredini, molimo Vas da, kao najbliži suradnik Svetoga Oca, prenesete naše iskrene molitve i pozdrave te sinovsku zahvalnost papi Franji – rekao je mons. Barišić.

Nakon čitanja evanđeoske perikope, uslijedila je liturgija biskupskog ređenja. Najprije je otpjevan himan: 'O dođi, Stvorče, Duše Svet', a zatim je pročitan 'Apostolski nalog' pape Franje, kojom se dokazuje izabranje mons. Jozića u red biskupa. 

Kardinal Parolin započeo je svoju propovijed zahvalom Bogu, koji je mons. Jozića u trenutku kušnje pohodio svojom utjehom, prisjećajući se trenutka prošlogodišnje automobilske nesreće u kojoj je mons. Jozić umalo poginuo.

– Danas, dok budeš primao sveti Red biskupstva, ti ćeš očitovati pred Crkvom spremnost da preuzmeš obvezu čuvanja pologa vjere čistim i cjelovitim, da izgrađuješ Tijelo Kristovo koje je Crkva, ustrajavajući u njezinu jedinstvu, da vjerno slušaš Papu, da se očinskom ljubavlju brineš za Božji narod, da uvijek budeš gostoljubiv i milosrdan prema siromašnima i svima onima kojima je potrebna utjeha i pomoć, da tražiš izgubljene ovce kako bi ih vratio natrag u Kristov ovčinjak, te da se neumorno moliš Svemogućem Bogu za Njegov sveti narod – poručio mu je Parolin. 

Istaknuo je kako ga Božja providnost šalje na novu misiju, u Bjelorusiju, gdje će obnašati dužnost apostolskog nuncija. No, na tom putu nikad ne će biti sam.

– Moći ćeš računati – osim na Božju pomoć – i na miroljubivi i radišni duh tog ljubljenog naroda, na privrženost katoličkih vjernika svojoj vjeri, pod vodstvom njihovih pastira, u njihovoj želji za uspostavom bratskih odnosa s pravoslavnim kršćanima, na dobronamjernost onih kojima je sudbina zemlje iskreno na srcu, da dijalogom i pomirenjem promiču pravdu, istinu i opće dobro – naglasio je kardinal.

Potom je uslijedilo obećanje izabranika, litanijska prošnja, polaganje ruku i molitva ređenja, mazanje glave i predaja Evanđelistara i znamenja, te je time završen obred biskupskog ređenja. 

Na kraju biskupskog ređenja, nadbiskupu Joziću predsjednik Hrvatske biskupske konferencije Želimir Puljić uputio je prigodnu riječ.

– Papa Franjo u Vama je prepoznao poniznog Božjeg slugu, koji uz miris mistike i vedri osmijeh oca, ima dobre pretpostavke izvršiti poslanje koje Vam povjerava. Vi ćete na diplomatskoj ravni predstavljati Svetog Oca i Svetu Stolicu, te povezivati biskupe s institucijama Svete Stolice, a uz to njegovati ekumenizam i međureligijski dijalog s ljudima koji vjeruju na drugačiji način – poručio je Puljić. 

Na samom kraju euharistijskog slavlja narodu se obratio i novozaređeni nadbiskup Jozić. Zahvalio je svima prisutnima, nadasve bolničkom osoblju, papi Franji i Trojedinom Bogu.

– Obećavam Svetom Ocu svoju sinovsku poslušnost i nesebično služenje na korist Crkvi Kristovoj, kojoj će me Providnost u budućnosti slati. Zamolio bih uzoritog kardinala Pietra Parolina da prenese ove moje osjećaje zahvalnosti Svetom Ocu, kao i izraze vjernosti i odanosti cjelokupnog hrvatskog naroda prema Svetoj Stolici – rekao je Jozić. 

Budući da je dosad djelovao u više zemalja diljem svijeta, te tamo stekao dosta poznanstava, mons. Jozić obratio se i gledateljima putem društvenih mreža u Kini, Rusiji, Bjelorusiji, Hong Kongu i Macau. Na koncu svog govora, spomenuo je obitelj Tihomira Lončara, mladića koji je preminuo u automobilskoj nesreći, u kojoj je sudjelovao i sam Jozić. Uputio je molitvu za dušu preminulog Tihe, a roditeljima je zahvalio na potpori i na njih zazvao Božji blagoslov.

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: