[FOTO] Svečano u Krašiću – biskup u miru, mons. Juraj Jezerinac proslavio važne obljetnice

[FOTO] Svečano u Krašiću – biskup u miru, mons. Juraj Jezerinac proslavio važne obljetnice

 55 godina svećeništva i 30 biskupstva

Autor
Laudato
Fotograf
Laudato/IKA
Objavljeno:
 
18.07.2021 14:24

 

Vojni biskup u miru, mons. Juraj Jezerinac danas je proslavio 55 godina svećeništva i 30. obljetnicu biskupstva, svetom Misom koju je predslavio u Krašiću.

Na Misi su koncelebrirali: propovjednik na misnome slavlju, vojni biskup u Republici Hrvatskoj, Jure Bogdan; vrhbosanski nadbiskup koadjutor Tomo Vukšić; sisački biskup Vlado Košić; varaždinski biskup Bože Radoš; umirovljeni varaždinski biskup Josip Mrzljak; tajnik Apostolske nuncijature, Alfred Rayan D’Souza; generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije, dr. Krunoslav Novak; ravnatelj Hrvatske katoličke mreže i Hrvatskog Caritasa, mons. Fabijan Svalina; domaći župnik Ivan Vučak i brojni svećenici.

Biskup Jezerinac istaknuo je da, kad je riječ o proslavi godišnjica, one imaju smisao zahvaliti prije svega dragome Bogu od koga dolazi svako dobro i ljudima.

Govoreći o mladom svećeniku Jurju Jezerincu, mons. Bogdan podsjetio je da je u svećeništvo stupio geslom: 'Služiti Gospodinu u veselju', a obilježava ga vedar i veseo karakter, da je vedar i radostan Kristov apostol, svećenik.

–  Mons. Jezerinac ostavio je neizbrisivi trag u srcima i dušama vjernika. Rado ga se sjećaju, javljaju mu se i posjećuju ga i danas. S posebnom ljubavlju i radošću častio je i promicao pobožnost prema Presvetoj Bogorodici koju rado naziva 'najvjernijom odvjetnicom hrvatskoga naroda'. A njegova svakodnevica, još od obiteljskoga ognjišta u Jezerinama, i danas je prožeta molitvom Gospine krunice. Konstanta njegove svećeničke i biskupske duhovnosti i identiteta od djetinjstva do danas duboko je  poštovanje prema osobi nadbiskupa i kardinala, blaženog Alojzija Stepinca, kojeg je osobno od djetinjstva do bogoslovskih dana više puta u Krašiću susreo – rekao je biskup Bogdan.

Govoreći o biskupskoj službi mons. Jezerinca, istaknuo je da ga je papa Ivan Pavao II. imenovao zagrebačkim pomoćnim biskupom 11. travnja 1991. godine. Imenovanje ga je zateklo na službi župnika u Hrvatskoj katoličkoj misiji u Oakvilleu, u biskupiji Hamilton u Kanadi. Zagrebački nadbiskup, kardinal Franjo Kuharić, zaredio ga je za biskupa u zagrebačkoj prvostolnici 8. lipnja 1991. godine. Program svog biskupskog djelovanja sažeo je u geslu: 'Bog je mir i radost naša'.

– Bilo je to vrijeme osamostaljenja Republike Hrvatske, vrijeme velikog nacionalnog zanosa i ponosa, urušavanja staroga sustava i rađanja novoga svijeta, demokracije slobode. Duboko je bio narušen mir u ljudskim srcima, među ljudskim zajednicama, društvenim skupinama, narodima. Nažalost, u našoj hrvatskoj domovini platili smo visoku cijenu slobode. Započelo je 'balvan-revolucijom', Hrvatskoj je nametnut rat, na nju je izvršena krvava agresija. Tek zaređeni pomoćni biskup Jezerinac poslan je od Crkve k svojima, u njemu poznate i manje poznate hrvatske krajeve, propovijedati Evanđelje, pozivati na obraćenje, 'izgoniti zloduhe', nemoćnike mazati uljem, tješiti ožalošćene, vidati rane, ozdravljati ranjene u duši i na tijelu. Godine 1991. imenovan je ravnateljem dušobrižništva Hrvatske vojske, a 25. travnja 1997. prvim vojnim biskupom vojne biskupije u Republici Hrvatskoj. Kao i uvijek, hrabro i s velikim pouzdanjem u Božju pomoć započeo je i vršio svoje novo poslanje u Hrvatskoj vojsci – rekao je biskup Bogdan.

Naglasio je da je mons. Juraj Jezerinac 'uzet iz naroda za narod', radosno služio i služi Gospodinu, a to svjedoče i kazuju pripadnici Hrvatske vojske, policije, hrvatski branitelji, podsjetivši da je nakon bogatog, zauzetog svećeničkog i biskupskog djelovanja, biskup Juraj Jezerinac uputio molbu Svetom Ocu za odreknuće od biskupske službe 23. travnja 2014. godine, kada je navršio kanonsku dob, 75 godina života, a Papa je prihvatio odreknuće i imenovao mu nasljednika 30. studenoga 2015. godine.

Riječi zahvale na kraju su izrekli biskup Jezerinac i župnik Vučak, a dr. vlč. Novak pročitao je čestitku zagrebačkog nadbiskupa,  kardinala Josipa Bozanića.

– Slavlje Vaše 55. obljetnice svećeništva i 30. obljetnice biskupske službe u Stepinčevu Krašiću 18. srpnja ove godine pruža mi prigodu da se na duhovan način molitvom i srdačnim čestitkama povežem s Vama i dionicima slavlja. Zajedno s Vama zahvaljujem Bogu za djela milosrđa očitovana po Vašem svećeničkom i biskupskom služenju. Ostvarujući pastoralno služenje i pastirsko poslanje u Crkvi u poniznosti i poslušnosti hrabro i ustrajno desetljećima naviještate Božju Riječ. Svete sakramente podijelili ste tisućama krštenih, ispovjeđenih, pričešćenih, vjenčanih i pomazanih. Sve to zaslužuje ljudsku zahvalu onih koji se sada s Vama raduju kao i molitvu tolikih u nebu koje ste na zemlji milošću Božjom usrećili. Neka dobri Bog koji izabire pastire i učitelje da svojim služenjem grade Crkvu nagradi i one trenutke u kojima unatoč protivljenjima s poniznošću, blagošću i strpljivošću nastojite graditi pouzdanje, čovjekoljublje i uzajamno prihvaćanje među ljudima u bremenitosti ovog vremena – napisao je u čestitki kardinal Bozanić.

 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno