[FOTO] Zaziv Duha Svetoga za učenike Katoličke osnovne škole u Novskoj

[FOTO] Zaziv Duha Svetoga za učenike Katoličke osnovne škole u Novskoj

''U školi ćete primiti blago koje je i duhovno i zemaljsko.''

Autor
Povjerenstvo za medije Požeške biskupije/Laudato/M.P
Fotograf
Marijan Pavelić
Objavljeno:
 
12.09.2024 19:55

U srijedu, 11. rujna 2024., u crkvi sv. Luke Evanđelista u Novskoj, požeški biskup Ivo Martinović predslavio je euharistijsko slavlje sa zazivom Duha Svetoga za učenike i djelatnike Katoličke osnovne škole u Novskoj. U slavlju su sudjelovali domaći župnik Milan Vidaković, ravnatelj škole Krunoslav Juraković, kancelar Požeške biskupije Robert Kupčak, djelatnici škole, učenici i njihovi roditelji.

Na početku slavlja, ravnatelj Juraković izrazio je dobrodošlicu biskupu Martinoviću, naglasivši radost zbog njegova dolaska u Novsku. Zamolio je biskupa da zazove snagu Duha Svetoga na cijelu školu, kako bi u središtu njihova djelovanja uvijek bio Isus Krist. Učenica Jana Kozić tom je prigodom biskupu uručila cvijeće.

U uvodnom dijelu slavlja, biskup Martinović pozdravio je sve sudionike te ih potaknuo na molitvu za snagu i prosvjetljenje Duha Svetoga u izazovima koji ih očekuju tijekom predstojeće školske godine.

U svojoj homiliji, biskup je izrazio radost zbog zajedništva učenika, roditelja i djelatnika škole, a posebnu je pažnju posvetio učenicima prvih razreda. Upitao ih je kako se osjećaju u školi te im objasnio da se zazivom Duha Svetoga moli Božja pomoć i pratnja tijekom školske godine. Naglasio je kako, osim što mole za sebe, ujedno mole i jedni za druge.

Osvrćući se na evanđeoski ulomak, biskup je istaknuo da je Isus, obraćajući se svojim učenicima, rekao riječi "blago vama" koje su, prema njegovim riječima, od velike važnosti. Objasnio je učenicima da je blago o kojem Isus govori povezano s Kraljevstvom nebeskim, ali i s blagom znanja koje se stječe u školi. ''U školi ćete primiti blago koje je i duhovno i zemaljsko. Škola će vas obogaćivati na različite načine, a Isus želi da rastete u tom bogatstvu'', kazao je biskup.

Tumačeći Isusove riječi ''Blago siromasima duhom'', biskup je pojasnio kako su to oni koji su svjesni svoje potrebe za Bogom. Rekao je učenicima da Bog svima daruje veliko blago na zemlji koje pomaže na putu prema vječnosti. ''Majka, otac, djed, baka, braća i sestre su vaše blago, a i vi ste njihovo'', dodao je biskup.

Nadalje, biskup se osvrnuo na čitanje iz Prve poslanice Korinćanima u kojoj sv. Pavao govori o ženidbi i posvećenom životu. Povezujući Pavlove riječi s evanđeoskom porukom, biskup je istaknuo da su blago oni koji su u braku, ali i oni koji nisu oženjeni, a svoj život posvećuju Kraljevstvu Božjemu. Svećenici i redovnice svojim životom svjedoče o tom blagu, rekao je biskup. Pozvao je okupljene da mole Boga kako bi učenici kroz znanje bili obogaćeni i kako bi se po njima širila Božja ljubav. Zaključio je kako je važno ne samo rasti u znanju nego i u Božjoj ljubavi.

Na kraju misnog slavlja biskup Martinović podsjetio je nazočne na važnost oslanjanja na Boga u svakodnevnom životu. Istaknuo je kako su svi od Boga primili veliko bogatstvo te ih pozvao da tu veličinu otkrivaju jedni u drugima. Posebno se obratio učenicima prvih razreda, kazavši im da će u školi primiti važno znanje za život. Učitelje i roditelje pozvao je da budu podrška učenicima u njihovom rastu i razvoju.

''Dragi učitelji i roditelji, vi trebate biti i jeste od velike pomoći djeci koja su vam povjerena. Nastojte ih obogaćivati kako u vjeri i znanju, tako i u svemu što je važno za njihov život. Dragi učenici, budite svjesni da je znanje važno za sadašnji i budući život, kako biste mogli ostvariti puno toga u životu, kao ljudi i kao djeca Božja'', poručio je biskup Martinović, te je sve nazočne preporučio Duhu Svetom da ih prosvjetljuje i vodi u mudrosti, znanju, ljubavi i svetosti.

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: