Fra Ante Barišić: 'Psovka nije stvar navike, nego stanje ljudskog duha'

Fra Ante Barišić: 'Psovka nije stvar navike, nego stanje ljudskog duha'

Istaknuo je kako je Bog čovjeku darovao jezik, a to je ud hvale. Pozvao je da primamo blagoslove i da blagoslivljamo one koji psuju, dok je za psovače prvi i glavni lijek ispovijed.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
26.02.2021 21:09

 

U večerašnjoj emisiji 'Izdvojeno' govorilo se o velikoj pošasti današnjice – psovki. Psovka je postala sastavni dio rječnika velikog dijela hrvatskog naroda.

Svakodnevno u javnom i medijskom prostoru, na ulici, u javnom prijevozu, odrasli i mlađi izgovaraju psovke. Prema katoličkom učenju, psovka je grijeh, a objektivno velika psovka težak grijeh koji može i sablazniti. 

Na početku emisije župnik Kočerina, fra Mario Knezović, upozorio je na opasnost psovke u našem životu istaknuvši njezinu rušilačku snagu.

– Crkveni oci govorili su da je psovač gori od psa. Psi nikad ne laju na svog gospodara, dok se čovjek usuđuje psovati svoga Gospodina. Izvor psovke je Sotona, ona je davanje mjesta đavlu u našem životu – kazao je Knezović.

Podsjetio je na Isusove riječi da će čovjek biti suđen za svaku svoju riječ. Stoga, nije nevažno što i kako govorimo, a najgore je kad psujemo. 

– Psovkom dajemo ključ Sotoni i kažemo da je dobrodošla. Zato moramo odbaciti psovku, jer borba protiv nje borba je protiv Sotonina zla – pojasnio je.

U studiju je gostovao fra Anto Barišić iz samostana Svetog Križa u Osijeku. Naglasio je kako je Bog darovao čovjeku jezik, a to je ud hvale. 

– Bog nam je dao jezik da ga slavimo, da govorimo o Njegovim divnim djelima. Gospodin želi da ga proslavimo, a Sotona želi učiniti sve da nas odvoji od Krista – ističe Barišić, dodavši kako psovač gubi milost i postaje loš primjer drugima.

Pojasnio je kako psovka nije stvar navike, nego stanje duha. Može se raditi o tome da je čovjek ranjen i u svojoj ranjenosti ne može tražiti Božju pomoć, pa ga psuje. Također, okolina može bitno utjecati na to da čovjek nauči psovati.

– Ako nekoga ljubite, ne možete ga psovati. Kako onda može netko psovati Boga, a tvrditi da ga voli? Često ćemo vidjeti ljude koji su naizvan pobožni, ali ih možemo čuti da psuju. To je znak da nemaju iskustvo živoga Boga, jer takvo iskustvo potiče nas na zahvalnost Bogu – ustvrdio je Barišić dodavši da je psovač duhovni bolesnik kojeg treba ljubiti.

Otkrio je da je odgovor na psovku blagoslov, a ne opominjanje. Pozvao je da primamo blagoslove i da blagoslivljamo one koji psuju, dok je za psovače prvi i glavni lijek ispovijed.

U emisiju se također uključio fra Ivan Matić, voditelj Kuće susreta Tabor. On je potvrdio kako se u hrvatskom narodu često čuje psovka. Ona ranjava srce čovjeka koji ju izgovara, ali može i raniti onoga komu je izgovorena. 

– Čovjek izriče ono što mu je u srcu, a korizma je vrijeme u kojem možemo obratiti svoje srce Bogu – kazao je fra Ivan Matić.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: