Fra Smiljan Kožul: 'Katolička Crkva pokrenula je pokret krunice da se narod oslobodi od sovjetske okupacije'

Fra Smiljan Kožul: 'Katolička Crkva pokrenula je pokret krunice da se narod oslobodi od sovjetske okupacije'

O snazi svete krunice govorio je fra Smiljan Kožul, koji se osobno susreo sa svetim Ivanom Pavlom II., te mu predao krunicu koju je blagoslovila Gospa. 

Autor
Laudato/M.D.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
09.10.2020 22:16

 

Mjesec listopad u Crkvi je posvećen Gospi. U brojnim se crkvama, zajednicama i obiteljima svakodnevno moli krunica. Ovu su molitvu preporučivali mnogi svetci, a i Gospa nas poziva da ju molimo. 

O njezinoj snazi u 'Izdvojenom' govorio je fra Smiljan Kožul, koji se osobno susreo sa svetim Ivanom Pavlom II., te mu predao krunicu koju je blagoslovila Gospa. 

Fra Smiljan Kožul govorio je o tome kako je nastala krunica i kako je došlo do ove molitve.

– Čim je Crkva dobila slobodu, 313. godine, počele su se graditi crkve te tiskati tekstovi liturgije. Tako četvrta nedjelja došašća nosi tekst anđeoskog poziva Blaženoj Djevici Mariji: 'Zdravo Marijo, milosti puna, Gospodin s Tobom. Blagoslovljena Ti među ženama i blagoslovljen plod utrobe Tvoje, Isus.' Upravo tim riječima Crkva je zahvaljivala Bogu što je odabrao Blaženu Djevicu Mariju da bude Majka Njegova Sina – rekao je fra Smiljan. 

Fra Smiljan Kožul govorio je o svome susretu s papom Ivanom Pavlom II.

– Kad je Papa prvi put došao k nama u Hrvatsku 1994., Talijani su nam nabavili 123 000 krunica i poslali ih kardinalu Kuhariću, a ja sam ih kasnije blagoslovio, svih 123 000 krunica.

Fra Smiljan je ispričao kako je jedan franjevac iz Beča shvatio da je Bog, kada je nastao komunizam, poslao Gospu u Fatimu da onda Ona pozove katolike i vjernike diljem svijeta da se zaustavi pošast komunizma. 

– Katolička Crkva pokrenula je pokret krunice da se narod obrati i vrati k Bogu, te da se oslobodi od sovjetske okupacije – kazao je fra Smiljan.

Ivica Markota podijelio je svoje svjedočanstvo o tome kako mu je u životu pomogla krunica, a o tome zašto bismo ju u obiteljima svakodnevno trebali moliti govorio je otac višečlane obitelji – Ivan Radoš.

Ivica Markota svoje je svjedočanstvo započeo govoreći o tome kako mu je krunica pomogla da se obrati. Danima je vapio Gospi da mu pokaže put do Isusa Krista.

– Gospa mi je poslala poruku da molim krunicu. Sva otajstva krunice zaboravio sam. Zli je to iz mene izbrisao. Kad sam počeo moliti krunicu, Gospa je počela hraniti prazninu koju sam živio ispraznim načinom života – rekao je Ivica Markota.

Otac višečlane obitelji, Ivan Radoš, govorio je o tome što je krunica konkretno učinila za njega i njegovu obitelj.

– Zahvaljujući krunici, moja obitelj i ja smo živi. Kad smo 2014. godine počeli moliti krunicu, bili smo u raspadu, odnosno naš se brak raspadao, no rastati se nisam htio zbog djece. Krunicu smo počeli moliti iz očaja, supruga čak nije htjela moliti sa mnom, pa sam molio s kćeri – rekao je Ivan Radoš.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: