Fran Zgombić: 'Centar našeg djelovanja jest ljudsko dostojanstvo'

Fran Zgombić: 'Centar našeg djelovanja jest ljudsko dostojanstvo'

Svjetski savez mladih svjetska je neprofitna organizacija koja djeluje na šest kontinenata, a organizirana je 1999. godine pri UN-u. 

Autor
Laudato/M.D.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
03.12.2020 20:58

 

Tema večerašnje emisije 'Izdvojeno' bila je središnji događaj i projekt Svjetskog saveza mladih, pod nazivom: 'Stari izazovi, novo ruho' .

Svjetski savez mladih ovaj tjedan organizira svoj središnji godišnji događaj: 8. tjedan Svjetskog saveza mladih Hrvatska, pod nazivom: 'Stari izazovi, novo ruho'. Na tjednu su govorili brojni govornici koji su ponudili rješenja problema s kojima se susrećemo. Tjedan će završiti u petak 4. prosinca donatorskom večeri, gdje će biti proglašeni najbolji volonter, najbolji mladi poduzetnik i ambasador za ljudska prava u 2020. godini. 

Gosti u studiju bili su Fran Zgombić, potpredsjednik Svjetskog saveza mladih Hrvatska te Sara Sabo, voditeljica kulturnog tima Svjetskog saveza mladih Hrvatska. 

Svjetski savez mladih svjetska je neprofitna organizacija koja djeluje na šest kontinenata. Organizacija je osnovana 1999. godine u New Yorku pri UN-u.

– Centar našeg djelovanja jest ljudsko dostojanstvo. Kroz sve naše projekte prolazi nit vodilja da je centar svega zbivanja čovjek i njegovo dostojanstvo koje mu nitko ne može oduzeti niti dati te da ga čovjek ima od začeća do smrti – kazao je Fran Zgombić.
Djelovanje organizacije može se podijeliti na tri točke – kultura, zagovaranje i edukacija.

– Prije svega, čovjeka treba educirati, pojasniti mu stvarnu vrijednost čovjeka, poticati kroz kulturu života i solidarnosti kroz brojne kulturne projekte i zagovaranje kako bismo ideje i stavove mogli prenijeti na druge ljude – rekao je Fran Zgombić.

Posljednjih godina organizacija je radila na pet važnih projekata.

– Suprotiva projekt provodio se 2017. godine, u kojem smo u četiri najveća hrvatska grada na licu mjesta pričali s mladima o svemu što ih muči i razlozima zbog kojih mladi iseljavaju iz Hrvatske – rekao je Fran Zgombić.

Voditeljica kulturnog tima Svjetskog saveza mladih, Sara Sabo, govorila je o značenju i ulozi kulturnog tima Svjetskog saveza mladih.

– Kulturni tim dio je Svjetskog saveza mladih i jedno od načela kojim smo vođeni, jedan je od stupova Svjetskog saveza mladih. Djeluje kroz različite projekte, a najviše kroz naše vlastito zajedništvo i uživanje u umjetnosti – rekla je Sara Sabo.

Kulturni tim djeluje u mnogim projektima među kojima je projekt 'Lanterna'.

– Naš najbolji i najdraži projekt je 'Lanterna'. Riječ je o prolasku kroz književno-umjetničke tekstove, osobito hrvatskih književnika i nešto malo filozofskih tekstova, sve da bismo došli do jednoga cilja – ljudskog dostojanstva, identiteta, kulture i umjetnosti, međuljudskih odnosa, unutarnje slobode – rekla je Sara Sabo.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: