Generacijska smjena biskupa

Generacijska smjena biskupa

U emisiji 'Izdvojeno' govorili smo o velikoj smjeni biskupa, ali i o ulozi i važnosti biskupa općenito.

Autor
Laudato/G.O.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
16.09.2020 20:20

 

Tema današnjeg 'Izdvojenog' bila je 'Velika generacijska smjena biskupa'. Analizirali smo značajne promjene koje su zahvatile hrvatski episkopat i što te promjene u ovom trenutku za Crkvu u Hrvata znače. Gost u studiju bio je vlč. Antun Šuljić, zamjenik ravnatelja Kršćanske sadašnjosti i nekadašnji glasnogovornik HBK-a. U Mostaru smo intervjuirali novog mostarsko-duvanjskog biskupa, mons. Petra Palića, a svoj komentar dao nam je i fra Mario Knezović, župnik iz Kočerina.

– Kod mlađih svećenika osjeća se djelomičan odmak od Koncila – rekao je vlč. Antun, dodavši kako se vjerojatno radi o određenom strahu i nedovoljnoj otvorenosti za dijalog.

Na tragu toga, ističe kako je potrebno pozorno slušati sve ono što Papa govori, te čitati enciklike, a sve u svrhu ostajanja na tragu svega onoga što nam je donio Drugi vatikanski koncil. Podsjetio je kako još uvijek nije u praksu stavljeno sve ono što je Koncil predvidio, ali na tome se još uvijek mora raditi.

– Možda smo još uvijek u neskladu s onim što papa Franjo govori i što Crkva naučava – na kraju je zaključio vlč. Antun.

Mons. Palić nije skrivao radost zbog nove dužnosti koja mu je povjerena. Naglasio je koliko se na području Bosne i Hercegovine još uvijek osjeća potreba za istinskim življenjem katoličke vjere, a to nije moguće bez mira, ljubavi i zajedništva. Osvrnuo se i na ulogu mladih u društvu i njihov žar u nasljedovanju Kristova evanđelja. Na pitanje koliko je upoznat sa situacijom u biskupijama i s međugorskim slučajem, rekao je da se njegovo znanje ne razlikuje mnogo od drugih svećenika, i da se tek treba upoznati sa stanjem koje će zateći.

Fra Mario Knezović rekao je kako smo često razmaženi u trenutcima kada iščekujemo dolazak novog biskupa, a sve zbog toga što pred očima imamo lik i djelo blaženog Alojzija Stepinca.

– Neka im Bog podari snagu, kako bi na ispravan način mogli vršiti svoju službu – rekao je fra Mario, zaželjevši svim novoizabranim biskupima blagoslov u vršenju njihovih službi.

Na kraju emisije, u svom redovitom 'duhovnom komentaru', fra Jozo Zovko govorio je kako vjernici svog biskupa trebaju izmoliti i podsjetio nas na to kako izbor biskupa vodi Duh Sveti.
 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: