“'Grijeh' naših sestara bio je što su pripadale Crkvi, što su bile ustrajne i vjerne svome zvanju, pa i pod cijenu mučeništva“

“'Grijeh' naših sestara bio je što su pripadale Crkvi, što su bile ustrajne i vjerne svome zvanju, pa i pod cijenu mučeništva“

U emisiji “Izdvojeno“ gostovala je s. Miroslava Bradica, vrhovna poglavarica Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog, koja je govorila o procesu za proglašenje blaženom sestre Žarke Ivasić i njezinih šest susestara, koje su ubijene kao žrtve komunističkog režima.

Autor
Laudato / J.J.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
27.06.2022 20:51

 

– Već 2010. godine pokrenut je postupak za beatifikaciju najprije s. Žarke Julijane Ivasić. Možda ćete pitati zašto samo za nju. Naime, Krašić je bio poznat po kardinalu Stepincu, ona je rodom iz Krašića, dijelila je istu tragičnu sudbinu kao i on, nedužno je ubijena, tako da su sestre imale mogućnost prikupiti određene materijale i tako započeti proces beatifikacije. Kad sam 2011. ja došla za poglavaricu, proučavajući te dokumente o stradavanju sestara, nalazila sam sve više materijala i otkrilo se da, uz s. Žarku, imamo još šest sestara koje su jednako stradale, i ja sam pomislila zašto ne bi i one došle na čast oltara – kazala je s. Miroslava Bradica. 

Tako je 16. svibnja 2018. u Gospićko-senjskoj biskupiji pokrenut zajednički proces za beatifikaciju sedam sestara koje su bile žrtve komunističkog režima. 

U vrijeme komunističke vlasti bila je to jedna od najbrojnijih družbi na području Hrvatske te Bosne i Hercegovine, a u prvom redu bavila se odgojem i obrazovanjem djece i mladih u skladu s kršćanskim načelima. To je smetalo vlasti, koja je družbu ubrzo proglasila državnim neprijateljem i oduzela joj imovinu. 

– Naš rad nije bio cijenjen u njihovim očima, a mi znamo da komunistički režim nije cijenio niti poštenje niti čast, a kamoli hrvatsko, tako da smo mi bile jedan od najopasnijih neprijatelja. 'Grijeh' naših sestara bio je što su pripadale Crkvi, redovničkoj zajednici, što su bile ustrajne i nisu se dale nagovoriti na otpad od Družbe i poziva, pa i pod cijenu mučeništva. One su ostale vjerne svome zvanju i svome Bogu – kazala je naša sugovornica. 

Najavila je i da će ovog četvrtka u Zagrebu biti predstavljena knjiga “Naša klecala i baklje“, koja po prvi put otkriva dugo skrivanu potresnu istinu o stradanju, mučenju i ubojstvima nedužnih sestara. 

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: