Ima li klasična glazba budućnost?

Ima li klasična glazba budućnost?

Gosti u emisiji bili su: Pavao Mašić, orguljaš i čembalist; Tihomir Prša, profesor crkvene glazbe na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu.

Autor
Laudato/V.S.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
12.04.2021 21:59

 

U emisiji 'Izdvojeno' razgovaralo se o ravnoteži između klasične crkvene glazbe i duhovnih šansona, kao i o tome kako žive glazbenici u doba pandemije. U studiju je gostovao poznati čembalist i izuzetni orguljaš Pavao Mašić koji nam je naglasio važnost i ljepotu klasične i liturgijske glazbe. Dobitnik nagrade 'Grand Prix Bach' i nagrade publike na Bachovu natjecanju orguljaša u Lausanni 2006. godine, s osvojenih 8 Porina, i dalje razvija vrlo uspješnu karijeru koncertnog orguljaša i čembalista.

Spomenuo je da se tijekom potpunog zatvaranja broj koncerata prepolovio. Nastupali su u manjim mjestima po cijeloj Slavoniji, sve do Vukovara, te po manjim otocima na otvorenom.

U nastavku emisije govorio je o zanimanju publike za klasičnu glazbu. Kazao je da su mladi, pogotovo srednjoškolci, i dalje zainteresirani za instrumente poput orgulja i čembala. Osvrnuo se i na jedan održani koncert u vremenu sveopćeg zatvaranja.

– Svi kafići bili su zatvoreni u 'lockdownu', nije bilo turističke  buke, koncert se održavao vani, svi smo bili usredotočeni na Bacha. Nakon dugo vremena svirao sam glazbu s pjevačima; bio je to poseban doživljaj – istaknuo je ponosno Pavao Mašić.

Naglasio je kako se u izolaciji, u samoći, može učiniti puno toga te kako je tijekom potpunog zatvaranja proizašlo i puno pozitivnog.

Telefonski smo razgovarali s gospodinom Tihomirom Pršom, profesorom crkvene glazbe na učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, koji nam je više rekao o liturgijskoj glazbi, orguljama, gudačkim te puhačkim instrumentima. Na pitanje urednika i voditelja emisije, Davora Trbušića, o tome njeguje li se dovoljno crkvena glazba, odgovorio je kako su pojedinci nositelji inicijative liturgijske glazbe te da svijest o liturgijskog glazbi možemo podići podučavanjem, vlastitim proučavanjem i praksom.

Kazao je kako će se već sljedeći ponedjeljak, 19. travnja 2021., održati dva koncerta na orguljama u Župi Bezgrješnog Srca Marijina na Jordanovcu. Za kraj je pozvao na populariziranje instrumenta te klasične i liturgijske glazbe.
 

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: