Isusovci nakon 400 godina napuštaju Linz

Isusovci nakon 400 godina napuštaju Linz

Oproštaj od Linza vrlo je bolan, izjavio je u razgovoru za list Kurier provincijal o. Bernhard Bürgler, a zajednica se od grada oprašta izložbom o povijesti reda u Linzu, koji su u glavnom gradu austrijske savezne zemlje Gornje Austrije djelovali od 1600. godine do danas.

Autor
IKA/Laudato/M.B.
Fotograf
pixabay.com
Objavljeno:
 
17.07.2023 12:42

 

Oproštaj je obilježen misnim slavljem kojega su predvodili mjesni biskup Manfred Scheuer i provincijal o. Bernhard Bürgler.

Isusovci u sadašnjim okolnostima nisu imali druge mogućnosti nego napustiti Linz, izjavio je Bürgler. 

- Sve nas je manje i sve smo stariji. Stoga se moramo koncentrirati - rekao je.

Dodao je kako je njihova nazočnost u Linzu tijekom četiri stoljeća obilježena dobrim odnosom s biskupijom i biskupom.

Odlazak iz Linza povezan je s nastojanjem usredotočenja na profil reda, a prema riječima provincijala na taj način bi se trebao otvoriti prostor za ponešto novoga. Oproštaj od grada ionako nije potpun, jer će isusovci ostati nazočni u jednoj školi koja je dio obrazovne mreže reda.

Članovi provincije ubuduće se namjeravaju snažnije usredotočiti na duhovnost i angažman za više pravičnosti, za mlade i zaštitu klime.

Isusovci u Austriji pripadaju Srednjoeuropskoj isusovačkoj provinciji, koja ima 384 člana u Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj, Litvi i Latviji, a sjedište joj je u Münchenu. U Austriji djeluje trenutačno 50 isusovaca u Innsbrucku, Grazu i Beču.

Kriza redovničkih zvanja u općoj krizi duhovnosti odražava se i na život isusovaca. Ima ljudi, kazao je o. Bürgler, koji se rado angažiraju i drže do isusovačke duhovnosti, ali se ne žele vezati za cijeli život. Živjeti zavjet celibata, čistoće i poslušnosti mladima je možda teže nego što je to bilo ranije, dodao je.

Kao odgovor na te okolnosti, provincija će pojačati rad s mladima, a u tu svrhu u Frankfurtu i Innsbrucku je pokrenula tzv. radionice budućnosti, namijenjene mladima koji traže vlastiti životni put.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: