Isusovci proslavili svetkovinu sv. Ignacija Lojolskog

Isusovci proslavili svetkovinu sv. Ignacija Lojolskog

Isusovci su u ponedjeljak 31. srpnja 2023. proslavili svetkovinu svog utemeljitelja sv. Ignacija Lojolskog, a svečanu misu u rezidenciji u Palmotićevoj ulici u Zagrebu predslavio je novi provincijal Hrvatske pokrajine Družbe Isusove o. Sebastijan Šujević.

Autor
IKA/Laudato/F.P.
Fotograf
Dario Zürchauer
Objavljeno:
 
01.08.2023 10:17

 

Uvodeći u homiliju, o. Šujević osvrnuo se na život sv. Ignacija te je pritom okupljene vjernike potaknuo na razmišljanje o vlastitom životnom pozivu koji Bog daje svakom čovjeku.

“Vjerujete li vi, braćo i sestre da Bog može i vas učiniti svetcem, pa i mistikom. Vjerujete li to zaista? Sv. Ignacije osjeća, vjerujem, poput Jeremije, vatru u srcu koja mu ne da mira jer ta vatra Božja daje slatkoću koja ne prolazi i tko ju jednom okusi želi ju još i više: Još više, Bože, Tvoje slatke prisutnosti. To je onaj prvi trenutak kada Bog daje milost da krene obraćenje. Nakon toga slijedi pokajanje, slijedi oprost i povjerenje u Gospodina”, istaknuo je propovjednik.

U nastavku se osvrnuo na novi život koji Bog daje Ignaciju, ali istovremeno poziva i vjernike na odreknuće od grijeha. “Valja se zapitati, braćo i sestre, jesmo li se odrekli svega lošega u našim životima. Pazite, i grijeh ima svoju lažnu slatkoću. Stoga često ljudi znaju pitati zašto padaju u iste grijehe. Rekao bih da za to mogu biti dva razloga. Prvi, zato jer možda u dnu duše volim taj grijeh jer ima u njemu nešto slatko, makar trajalo i deset sekundi, minutu, nešto mi ‘daje’, a onda se pada u dublji očaj i jad. Drugi razlog može biti da mi tu Gospodin ne daje još milost da se potpuno oslobodim, a sve da bih se još više posvetio, oslobodio i predao svoj život Gospodinu”, naglasio je o. Šujević.

Osvrnuo se je i na nužnost predanja svojeg života Gospodinu. “Grijehom pristajemo na zlo i dajemo vlast zlu u nekom dijelu svojeg života. No, nakon dobre ispovijedi, kada se očistimo od tog zla, dobro je, poput sv. Ignacija, stati pred Gospodina i Njemu predati svoj život, dati Njemu vlast nad svojim životom. Izmoliti Vjerovanje, činom pouzdanja vlastitim riječima da On bude vlast i kralj istinski u mojem životu. Nakon toga slijedi blagoslov koji Bog daje da bismo mu mogli služiti, Njemu i svojim bližnjima. Ignacije je znao poticati na razgovor s Gospodinom kao prijatelj s prijateljem. Kada doista to činimo, otvara nam se Njegova prisutnost u našim životima, da možemo biti sigurni da je On s nama i možemo imati mir u srcu makar vani bila oluja. Jer, On je naš prijatelj, a i Gospodar oluje”, poručio je o. Šujević.

Propovijed je zaključio riječima sv. Ignacija, želeći u vjernicima pobuditi istinsku zahvalnost koja je izvor duboke radosti. “Mir našega Gospodina je nešto unutarnje i sa sobom donosi sve ostale darove i milosti potrebne za spasenje i život. Taj mir potiče nas da ljubimo svoje bližnje poradi ljubavi našega Stvoritelja i Gospodina, i poradi te iste ljubavi obdržavamo sve zapovijedi. Kao što Pavao kaže: Jer, tko drugoga, ljubi ispunio je zakon.”

Misa je slavljena u privremenom bogoslužnom prostoru u isusovačkoj rezidenciji jer na bazilici Presvetog Srca Isusova još traju radovi obnove nakon potresa.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: