Izdvojeno: 'Crkva zapravo želi reći da je pravo vrijeme za svetost upravo sada'

Izdvojeno: 'Crkva zapravo želi reći da je pravo vrijeme za svetost upravo sada'

Povod ove emisije nedavna je beatifikacija mladića Carla Acutisa u Asizu, a predstavljena je i knjiga: 'Carlo Acutis – cyber svetac', u izdanju Salesiane.

Autor
Laudato/M.D.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
20.10.2020 21:37

 

Tema večerašnje emisije bila je: 'Mladost i svetost – idu li zajedno?', a gostovali su don Mihovil Kurkut, direktor Salesiane i Domagoj Pejić, novinar i voditelj HKR-a, autor filmova i knjiga o Ivanu Pavlu II.

Povod ove emisije nedavna je beatifikacija mladića Carla Acutisa u Asizu, a predstavljena je i knjiga: 'Carlo Acutis – cyber svetac', u izdanju Salesiane. Razgovarali smo o svetosti i o tome je li svetost rezervirana samo za starije osobe.

Direktor Salesiane, don Mihovil Kurkut, kazao je kako mladost i svetost apsolutno mogu ići zajedno.

– Mladi osjećaju potrebu za radikalnim, autentičnim, istinitim i pravim. Svoje iskustvo žele živjeti do kraja, a ako snage usmjere prema ljubavi, dobru i ljepoti, za to nema drugog imena nego svetost – kazao je don Mihovil Kurkut.

Katolička Crkva može se pohvaliti mladima koji zaista žele biti sveti te ovomu svijetu dati nešto dobro i lijepo.

– Dobra je intuicija Katoličke Crkve da mlade potiče i hrani dobrim stvarima, da im daje dobre uzore kako ne bi posrnuli pred napastima, slabostima, sjenama i kušnjama, već išli prema istini koju je Bog upisao u naše srce: da smo originali, da smo pravi i rođeni za vječnost, a ne za ono trenutačno – kazao je don Mihovil Kurkut.

Don Mihovil Kurkut kazao je kako mladi vjeruju da je moguće biti mlad i svet kad čovjek zaista vjeruje Isusu Kristu, kad vjeruje istini i ljubavi koja je u Njemu. Kazao je da problem nastaje kad počnemo vjerovati našim padovima i ovomu svijetu, pa činimo kompromise koji dovode do tuge, sebičnosti i grijeha.

– Crkva zapravo želi reći da je pravo vrijeme za svetost upravo sada. To nije privilegija svećenika i starijih ljudi, nema veze sa staležima, svatko može biti svet – rekao je don Mihovil Kurkut.

Nova knjiga o životu novog mladog blaženika, Carla Acutisa, pod nazivom: 'Carlo Acutis – cyber svetac' šalje poruku da svetac nije netko tko je savršen i bezgrješan. Svetci su se borili sa svojim slabostima, no u kušnjama i krizama vjerovali su Gospodinu i u Njemu su pronalazili snagu.

Domagoj Pejić, novinar i voditelj HKR-a govorio je o životu svetog Ivana Pavla II. i o tome kako on može biti primjer današnjim mladima, a sve povodom skorašnjeg blagdana svetog Ivana Pavla II., koji se u Poljskoj slavi nekoliko dana. 

– Ono što me u životu Ivana Pavla II. posebno oduševljava i privlači jest činjenica da je on kao mlad u dobi od 9 godina ostao bez majke i u dobi od 12 godina bez starijega brata. U 21. godini života, u teškom razdoblju za Poljsku, u vrijeme nacističke okupacije ostao je i bez oca. Tada nije pao u beznađe, već se potpuno predao i posvetio Bogu i Majci Božjoj. Kao takav može biti vrlo dobar primjer svim mladima bez obzira na to kakve teškoće i životnu priču imali – kazao je Domagoj Pejić.  

Na kraju emisije don Mihovil Kurkut podijelio je informaciju o tome gdje je moguće nabaviti knjigu 'Carlo Acutis – cyber svetac', u izdanju Salesiane. Knjigu je moguće naručiti na mrežnoj stranici: Salesiana.hr, a dostupna je i u svim katoličkim knjižarama.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: