IZDVOJENO: Dominikanski red ususret velikom jubileju

IZDVOJENO: Dominikanski red ususret velikom jubileju

– Dobar redovnik dominikanac svoj život posvećuje studirajući; ako ne studira, ne vrši dobro svoj redovnički život – kazao je provincijal Slišković. 

Autor
Laudato/D.T.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
19.01.2021 21:08

 

U emisiji 'Izdvojeno' tema je bila proslava 800. obljetnice prisutnosti dominikanaca na hrvatskim prostorima. Obilježavanje će započeti 28. siječnja, kada slavimo spomendan sv. Tome Akvinskog, zasigurno jednog od najpoznatijih dominikanaca, koji se istaknuo kao veliki znanstvenik i mistik.

Gost je bio fr. Slavko Slišković, provincijal Hrvatske dominikanske provincije, koji je kazao kako je sv. Toma Akvinski ujedinio ideal dominikanca, čovjeka koji je posvećen studiju i molitvi.

– Upravo smo izabrali taj dan da bismo počeli tu obljetnicu na razini naše provincije. Nažalost, zbog epidemioloških mjera i situacije u kojoj se nalazimo, ne ćemo moći pozvati sve suradnike i prijatelje da budu na licu mjesta, ali Bogu hvala, zahvaljujući suvremenoj tehnici, bit će moguće pratiti ono što se događa, a mi ćemo se pridržavati epidemioloških mjera – kazao je provincijal Slišković.

U nastavku razgovora dodao je kako Bog u Crkvi uvijek podiže one ljude koji svojom karizmom znaju odgovoriti na trenutačne potrebe i Crkve i društva.

– To se najbolje vidi kroz velike svetce, koji su ostavili tu karizmu u svojim redovima. Posvećeni život kroz čitavu povijest bio je znak čitanja vremena i odgovora na njega. Crkva je uvijek znala, kroz velike svetce i posvećeni život, da se ne izgubi u svijetu, a da se svijet ne izgubi za božansko. Svetog Dominika nazivamo propovjednikom milosti. On je bio čovjek koji je znao prepoznati glad svijeta, bilo tjelesnu bilo duševnu. To ga je obilježavalo. On je bio veoma dobro obrazovan za svoje vrijeme, čak je bio i kanonik. Međutim, smatrao je da se ne može propovijedati ono što se ne zna, odnosno ne može se voljeti ono što se ne poznaje, pa je zato svoju prvu braću, iako je tražio da žive u siromaštvu i jednostavnosti, poslao da uče na najboljim sveučilištima – naglasio je provincijal Slišković.

Napomenuo je kako je obrazovanje kod dominikanaca stalna zadaća, dodao je kako je sv. Dominik uveo novost, a to je kako učenje i studiranje nisu nešto usputno, nego je studij uzeo kao sredstvo posvećenja. Istaknuo je kako dobar redovnik dominikanac svoj život posvećuje studirajući; ako ne studira, ne vrši dobro svoj redovnički život.

U emisiji smo upoznali i dvojicu dominikanaca različitih opredjeljenja – znanstvenika, fr. Srećka Koraliju,, i glazbenika i pjesnika, fr. Antu Bobaša, koji je još od malih nogu maštao o tome da postane Kristov svećenik. Po uzoru na svoju stariju braću i sestru, i on je htio zaviriti iza samostanskih vrata te vidjeti što to rade i kako žive Bogu posvećene osobe. Još otkad je bio sjemeništarac, gajio je ljubav prema rock-glazbi. Oduševljavala ga je zamisao da uz tu vrstu glazbe može pjevati i tekstove utemeljene na Bibliji, te na taj način propovijeda narodu. Kršćanska vjera svakom čovjeku daje pregršt mogućnosti. Važno je, kaže pater Anto, da ono što čovjek želi bude u skladu s onim čemu nas uči sam Isus.

– Da bi čovjek imao snagu za istraživanje, treba znati u kojem se smjeru kreće, a to je upravo Bog – rekao je pater Srećko Koralija, doktorand na prestižnom Sveučilištu Cambridge. Osim doktoratom, ovaj Hrvat može se pohvaliti vicekancelarovom nagradom spomenutog sveučilišta, odnosno najprestižnijom stipendijom.

U emisiju se uključila i vrhovna glavarica dominikanki, s. Jaka Vuco, koja je otkrila kako će sestre dominikanke obilježiti ovaj jubilej.

– Odlučile smo na različite načine obilježiti ovaj jubilej. Utorak je dan posvećen sv. Dominiku, pa ćemo taj dan moliti više molitvi koje proizlaze iz dominkanske duhovnosti. Naše godišnje duhovne vježbe bit će obilježene sv. Dominikom, a mjesečne duhovne vježbe bit će u znaku dominikanske duhovnosti. Ako nam omoguće epidemiološke prilike, željeli bismo hodočastiti u Bolognu – kazala je sestra Vuco.

 

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: