'Izdvojeno' – Kako produbiti vlastitu duhovnost i svakodnevno ju živjeti?

'Izdvojeno' – Kako produbiti vlastitu duhovnost i svakodnevno ju živjeti?

Gost u studiju bio je fra Mate Bašić, voditelj programa 'Exitus', koji je nastao kao odgovor na krizu muževnosti.

Autor
Laudato/G.O.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
25.09.2020 20:58

 

Fra Mate Bašić kazao je kako Bog mora biti u središtu naših života. Zbog toga je važno da jutro posvetimo Bogu, jer ono je početak dana. Na taj način Boga postavljamo na prvo mjesto u danu. Potrebno je izaći iz sebe i vratiti se Bogu, ali to nije lako. Dodao je i kako se danas u obiteljima izgubio primjer oca u vjeri. Naglasio je važnost muškaraca, koji su očevi i muževi, a bez izgrađenih muževa ne možemo očekivati boljitak društva. Muškarac je onaj koji u obitelji poziva na molitvu i vodi ju. Osvrnuo se i na razne navezanosti koje nas ometaju u želji da budemo zajedno s Bogom. To je prije svega mobitel koji nam često oduzima dragocjeno vrijeme. S tim je povezano pitanje o odricanju, koje nam pomaže da se odupremo raznim navezanostima i napastima.

– Ne možemo govoriti o ljubavi bez odricanja i tražiti ljubav koja zadovoljava sebe. Prava ljubav jest žrtvena ljubav – istaknuo je fra Mate.

Govoreći o plodovima 'Exitusa', fra Mate je posebno istaknuo povratak svetoj Misi, jer je Euharistija najveće Isusovo čudo i dar koji nam je ostavio.

Svoje iskustvo programa, i kako im je on pomogao u svakodnevnom životu, posvjedočili su Stjepan Benčić i Marko Semren. Govorili su o raznim oblicima odricanja, prije svega o  tuširanju hladnom vodom i odricanjem od cigareta.

Marko Semren istaknuo je problem pasivnosti i mlakosti kod današnjih muškaraca, a program 'Exitus' muškarcima zasigurno može pomoći da istinski žive svoju muževnost.

Stjepan Benčić 'Exitus' je prošao dva puta. Rekao je kako izazov stoji na početku programa, a njega slijedi potraga za Bogom, u čemu mu je puno pomoglo bratstvo, koje je usporedio s nogometnom momčadi.

O e-Duhovnim vježbama govorio je fra Josip Vlašić, jedan od pokretača ovih duhovnih vježbi. Rekao je kako su vježbe pokrenute da bi u čovjeku utažile duhovnu glad i žeđ. Spomenuo je nekoliko svjedočanstava koja su plod ovih duhovnih vježbi. Na kraju je kazao da su u ovom vremenu koronakrize ljudi posebno gladni duhovne hrane.

Fra Stanko Mabić, autor e-Duhovnih vježbi, govorio je o njihovu najnovijem ciklusu. Upoznao nas je s meditacijama koje su povezane sa sv. Franjom. Odnos koji je sv. Franjo imao s prirodom na mnogo je načina preslikan u novom ciklusu e-Duhovnih vježbi, kao i Kristovo Evanđelje. Preko sv. Franje neuspjeh je moguće preokrenuti u uspjeh – što nam na najbolji način svjedoči sam njegov život i put obraćenja. Stoga nam sv. Franjo može pomoći prihvatiti neuspjeh koji nam u životu često dolazi. 
 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: