IZDVOJENO: Mobilna aplikacija 'Lojzek' uskoro bogatija za dva nova tečaja o bračnim vrijednostima

IZDVOJENO: Mobilna aplikacija 'Lojzek' uskoro bogatija za dva nova tečaja o bračnim vrijednostima

Udruga za promicanje obiteljskih vrijednosti – 'Blaženi Alojzije Stepinac', osmislila je mobilnu aplikaciju 'Lojzek', koja sadrži edukacije o obiteljskim i bračnim vrijednostima.

Autor
Laudato/M.D.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
14.01.2021 21:20

 

Tema današnje emisije bila je 'E-Obiteljska škola bračne komunikacije i roditeljskih kompetencija – razvoj socijalnih usluga putem mobilnih aplikacija', koju je pokrenula udruga za promicanje obiteljskih vrijednosti – 'Blaženi Alojzije Stepinac'.

U studiju je gostovao Krešimir Miletić, predsjednik udruge za promicanje obiteljskih vrijednosti – 'Blaženi Alojzije Stepinac'. Uz njega su se u emisiju uključili i fra Josip Petonjić, koji svakodnevno sastavlja dnevna razmatranja 'Riječ dana', koja se mogu pronaći u aplikaciji, te psihologinja Martina Vrbat Milas, autorica edukacija 'Mali tečaj komunikacije'.

Na početku emisije, predsjednik udruge kazao je kako je udruga nastala, o promicanju obiteljskih vrijednosti udruge 'Blaženi Alojzije Stepinac', te kako nam bl. Alojzije Stepinac može pomoći u upoznavanju obiteljskih i bračnih vrijednosti.

– Blaženi Alojzije Stepinac nije bio samo kardinal i uzoran primjer redovničkog života. Njegov laički život bio je iznimno zanimljiv – odnos s njegovom zaručnicom i način na koji je on promatrao čistoću, ulazak u brak i sam brak. U svojim propovijedima posebno se obraćao obiteljima, a materijal koji smo na tu temu prikupili odlučili smo ponuditi obiteljima u obliku jedne duhovne obnove – kazao je Krešimir Miletić.

Predsjednik udruge kazao je kako je aplikacija nastala po uzoru na postojeći projekt e-duhovnih vježbi, uz pomoć dvojice studenata: Andre Miletića i Karla Sveteca.

– Aplikacija se pokazala kao pun pogodak, u ovom trenutku imamo 6000 korisnika koji svakodnevno čitaju 'Riječ dana', a to su svakodnevna razmatranja koja se sastoje od liturgijskog čitanja toga dana -–istaknuo je Krešimir Miletić

Korisnici su bili izrazito zadovoljni sadržajem aplikacije te su se kasnije javljali s upitima o nastavku ponude kako bi produbili načeto znanje, kazao je Krešimir Miletić. Naglasio je kako je aplikacija potpuno besplatna, a edukacije vrlo praktično osmišljene, kroz korake, dane i tematske cjeline.

– Jedna je od tema: 'Biti roditelj u suvremenom svijetu', koju je pripremila Ljubica Duspara, zatim 'Mali tečaj komunikacije', u dva dijela, autorice Martine Vrbat Milas, zatim 'Emocije' autorice Marije Mikulić, 'Očekivanja u braku' Nikoline Essert – naveo je Krešimir Miletić

Dodao je kako će sa suprugom izraditi edukaciju pod nazivom: 'Sve što muškarci trebaju znati o ženama' i 'Sve što žene trebaju znati o muškarcima', prema izdanjima nakladničke kuće Verbum.

Psihologinja Martina Vrbat Milas autorica je edukacija 'Mali tečaj komunikacije', podijeljenih u dva dijela, te je o njima govorila u emisiji.

– Prvi tečaj temeljen je na stvarima koje nas priječe da učinkovito komuniciramo, primjerice prepreke u komunikaciji i grješke koje nam priječe da slušamo drugoga. Drugi tečaj temelji se na konkretnim problemima, poput formuliranja poruka i reagiranja na konflikte i nesporazume – kazala je psihologinja Martina Vrbat Milas.

Fra Josip Petonjić u emisiju se uključio telefonski te je govorio o dnevnim razmatranjima 'Riječ dana', od kojih se aplikacija 'Lojzek' sastoji.

– Blaženi Alojzije Stepinac cijeli svoj život temeljio je na Božjoj riječi, pa smo i mi 'Riječ dana' smjestili na sam početak aplikacije. Ondje se nalazi i kratak osvrt na Evanđelje i tu nastojimo približiti Isusov govor u današnjem vremenu – kazao je fra Josip Petonjić.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: