'Izdvojeno' – O Hrvatima u Australiji i sv. Nikoli Taveliću

'Izdvojeno' – O Hrvatima u Australiji i sv. Nikoli Taveliću

Gost emisije 'Izdvojeno' bio je generalni konzul Republike Hrvatske u Australiji, Ivica Glasnović, a putem Skypea iz Šibenika se javio fra Ivan Bradarić.

Autor
Laudato/G.O.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
18.09.2020 21:10

Gost emisije 'Izdvojeno' bio je generalni konzul Republike Hrvatske u Australiji, Ivica Glasnović. Govorio je o tragu koji naš narod desetljećima ostavlja na ovom kontinentu. Mnogi su otišli s nadom da će se vratiti. Hoće li? Što je s onima koji ostaju? I kako se povezuju? Koju ulogu ima Katolička Crkva u čuvanju vjerskog, ali i nacionalnog jedinstva? Također, u emisiju se putem Skypea uključio i fra Ivan Bradarić iz Šibenika. Odgovorio je na pitanja: može li nam sv. Nikola Tavelić i danas pomoći u jedinstvu vjere, te je li on samo naš svetac.

Ivica Glasnović kazao je kako su Hrvati u Australiji itekako aktivni, i to na više područja. Isto tako, napomenuo je kako se u dalekoj Australiji među našim narodom itekako njeguju narodni običaji i identitet.

– Hrvati su prepoznali način očuvanja svog jezika i svog identiteta – istaknuo je konzul Glasnović.

 
Dodao je kako Hrvati njeguju svoj jezik i kulturu u domu, školama i u crkvama. Što se tiče odgoja, važna je uloga roditelja, baka i djedova, objasnio je Glasnović. Kroz razna kulturno-umjetnička društva, Hrvati također čuvaju svoj identitet i njeguju običaje, a takvi i slični susreti uvijek su dobra prilika za druženja. Osvrnuvši se na ulogu Crkve, rekao je kako se svete Mise slave, kao i sakramenti, također na hrvatskom jeziku. Na pitanje kakvo mišljenje i percepcija o Hrvatima prevladava u Australiji, Glasnović odgovara kako mnogo ljudi o Hrvatima govori pozitivno, kao o dobrim i marljivim radnicima, te dobrim ljudima koji su u društvu cijenjeni.

 
– Hrvati žive svoju domovinu u novoj domovini: imaju svoje specijalitete, bave se vinogradarstvom i sa sobom nose onu kulturu koju su ponijeli iz Hrvatske – kazao je Glasnović. Iako je Australija na drugoj strani svijeta, Hrvati su srcem uvijek u Republici Hrvatskoj, a tu činjenicu ni daljina ne može izbrisati.

Fra Ivan Bradarić rekao je kako sv. Nikolu Tavelića hrvatski vjernici još uvijek nisu do kraja otkrili i upoznali. Ipak, istaknuo je kako postoje mnoga svjedočanstva osoba koje su bolovale od malignih bolesti a kojima je zagovor sv. Nikole Tavelića pomogao u borbi s tom okrutnom bolešću. Spomenuo je i novi televizijski projekt koji je upravo pokrenuo, a kojemu je cilj povezivanje vjernika.

– Želimo povezati domovinsku i iseljenu Hrvatsku – istaknuo je fra Ivan.

Podsjetio je kako su mnogi Hrvati bili iseljeni u vrijeme Drugog svjetskog rata, a to je stanje usporedio sa sadašnjom karantenom. I tada i sada ograničena nam je sloboda kretanja i nismo povezani, zbog čega se pojavila želja za jedinstvom. Svakog petka povezivat će se sa zajednicama iz Bosne i Hercegovine i drugima u inozemstvu. U sljedećoj emisiji povezat će Šibenik, Zagreb i Sarajevo, ekskluzivno je najavio svoj televizijski projekt fra Ivan.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: