Izdvojeno – Odgoj za medije

Izdvojeno – Odgoj za medije

Roditelji su često šokirani kada saznaju koje sve opasnosti vrebaju u virtualnom svijetu medija.

Autor
Laudato/G.O.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
28.09.2020 21:02

U emisiji 'Izdvojeno' govorili smo o posljedicama izloženosti medijima, opasnostima koje vrebaju u virtualnom svijetu, ali i kako se od njih zaštititi, kao i o tome znaju li roditelji kako se njihovi tinejdžeri ponašaju na društvenim mrežama, te postoji li korelacija između igranja nasilnih videoigara i delinkvencije. Gosti emisije bili su: Irena Domitrović iz Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu (DKMK); Katarina Blažina Mukavec, tajnica DKMK-a i koordinatorica projektnih aktivnosti, te Nedjeljko Marković, član Odbora za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskog sabora 2017. – 2020.

Na pitanje o tome kako u Hrvatskoj stojimo s razinom medijske pismenosti, Irena Domitrović odgovorila je da se trenutačno nalazimo u 'zlatnoj sredini'. Ako se usporedimo s drugim državama Europske unije, možemo reći da naša djeca u prosjeku manje vremena provode na Internetu. Također, istaknula je distinkciju između medijske pismenosti i digitalnih vještina. Medij je potrebno razumjeti da bi se moglo govoriti o medijskoj pismenosti. Također, upozorila je i na neke negativnosti koje nam mediji sa sobom donose.

– Djeci je danas nezamislivo da nemaju ekran uz sebe. Djeca, mladi i odrasli gledaju u svoje male ekrane kad god im je dosadno – istaknula je Irena.

 
U tom smislu progovorila je o tzv. 'strahu da ću nešto propustiti', koji je sveprisutan i prvenstveno povezan s mobitelima, odnosno društvenim mrežama. Iako mediji i nove tehnologije imaju toliko prednosti, to vrijedi samo ako ih umjereno koristimo. Međutim, ako ih previše koristimo, mogu uzrokovati mnoge fizičke i psihičke posljedice. Još jedan ozbiljan problem jest nerazlikovanje stvarnog od virtualnog svijeta. Dodala je kako nam mediji često daju nestvarnu i savršenu sliku o nama samima – kako bismo trebali izgledati – i o svijetu koji nas okružuje, a toga trebamo biti svjesni u korištenju medija. Uz sve to, mnoga su djeca i žrtve elektroničkog nasilja.

– Djeca sve više vremena provode na Internetu i društvenim mrežama, te uvijek i ne razumiju da su bila žrtve elektroničkog nasilja – upozorila je Irena.

Katarina Blažina Mukavec uključila se u emisiju putem telefonskog poziva. Upoznala nas je s predavanjima, istraživanjima i glavnim aktivnostima 'Djece medija' i istraživačke mreže 'EU Kids Online'. Istaknula je ulogu propagande koja je u televizijskim programima za djecu itekako prisutna, a sve radi toga da djecu od najranijih dana pretvori u korisnike, odnosno potrošače.

 
– Roditelji su često šokirani i nisu svjesni svih opasnosti koje vrebaju u virtualnom svijetu medija – kazala je Katarina.

 
Nedjeljko Marković upozorio je na problem nerazumijevanja samog pojma medijske pismenosti, jer svi ne percipiraju na isti način što on znači. Rekao je i kako medijski odgoj nisu tableti, ni računala, a to se upravo kod nas u Hrvatskoj često krivo razumijeva.

 
– Politika medijskog odgoja uspješna je u većini europskih zemalja – rekao je Nedjeljko, dodavši kako bismo istu praksu mogli primijeniti i u Hrvatskoj.

Istaknuo je i važnu ulogu urednika, koji odabiru što će se plasirati u javnost. Na taj način oblikuju javno mišljenje, utječu na percepciju stvarnosti i na ono o čemu ćemo razgovarati i razmišljati. Sve to pretače se i na medijski odgoj i percepciju kod nadolazećih generacija.

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno