Ovog adventa zapitajmo se: 'Tko smo mi? Mogu li ja danas umrijeti?'

Ovog adventa zapitajmo se: 'Tko smo mi? Mogu li ja danas umrijeti?'

Ovo došašće započeli smo u bitno drukčijim okolnostima, potrošačkom mentalitetu koji je svake godine u sukobu s tim razdobljem crkvene godine.

Autor
Laudato/M.D.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
30.11.2020 21:25

 

U večerašnjem 'Izdvojenom' razgovaralo se o došašću koje smo započeli u bitno drukčijim okolnostima, potrošačkom mentalitetu koji je svake godine u sukobu s tim razdobljem crkvene godine. 

Govorilo se i o licemjerju i apsurdima zapadnog svijeta koji umjesto uključenosti njeguje isključenost ranjivih skupina iz zajednice, kulturnom ratu i polarizaciji društva te o cenzuri i autocenzuri kao posljedicama političke korektnosti.

Gost večerašnje emisije bio je doc. dr. sc. Boris Beck s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

Prvu nedjelju došašća proslavili smo u nešto drukčijem okruženju, bez gužve po gradskim trgovima i u trgovačkim centrima. Ove okolnosti prilika su da razbistrimo svoj pogled i promislimo o tome što kao kršćani zaista iščekujemo.

– Vrlo su simpatične ove vijesti, a i drugi su to primijetili – 'Nema adventa'. Naravno da ima adventa. Nema adventskih kućica, gužve i okupljanja koje nemaju nikakve veze s adventom, osim imenom – kazao je dr. sc. Boris Beck.

U nedavnom intervjuu za jedan katolički portal dr. sc. Boris Beck izjavio je da smo kao društvo 'postali razmaženi i nespremni na ograničenja' i da zato 'ove godine stalno kukamo'.

– Jeziva mi je jedna rečenica koju sam pročitao i nisam mogao vjerovati da sam ju zaista pročitao. Predsjednik jedne udruge ugostitelja kaže: 'Pa ne ćemo mi gladovati da netko drugi ne bi umro'. Mislim da našem društvu zaista nedostaje solidarnosti – kazao je dr. sc. Boris Beck.

Dr. sc. Boris Beck kazao je kako se ovog adventa možemo zaista zapitati: 'Tko smo mi? Mogu li ja danas umrijeti?' Naši su stari tako razmišljali: 'Mogu li ja živjeti svaki dan da smrt ne bude iznenadna?' – kazao je dr. sc. Boris Beck.

Uslijedila je i tema o pobačaju. Na pitanje o tome je li Hrvatska kao društvo spremna na kvalitetnu javnu raspravu o pobačaju, profesor Boris Beck kazao je da nismo spremni te da se broj pobačaja smanjuje jer se smanjuje i broj ljudi i djece općenito. 

Dodao je kako se zabluda pobačaja krije u mišljenju da smo mi gospodari svoga tijela. 

– Da smo gospodari svoga tijela, ne bi bilo neželjenih trudnoća jer se ne bi događalo nešto što sami ne želimo – kazao je dr. sc. Boris Beck.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: