Izdvojeno: 'Primamo i studente te na taj način mnogim mladima osiguravamo da studiraju'

Izdvojeno: 'Primamo i studente te na taj način mnogim mladima osiguravamo da studiraju'

Caritas Zagrebačke nadbiskupije uskoro obilježava drugu godišnjicu osnutka Kuće za mlade – 'Da život imaju'.

Autor
Laudato/M.D.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
19.10.2020 20:41

 

Svake godine institucionalnu skrb i udomiteljske obitelji napušta 180 do 200 mladih. 

Bez podrške obitelji i društva, bez posla, stana i sredstava za život, izloženi su siromaštvu i trajnoj ovisnosti o socijalnoj skrbi.
Caritas Zagrebačke nadbiskupije uskoro obilježava drugu godišnjicu osnutka Kuće za mlade 'Da život imaju'. Kako se snalaze danas, s kojim se izazovima mladi stanari i voditelji ove Kuće suočavaju, govorili smo u večerašnjoj emisiji.

Također, razgovarali smo i o uvjetima rada Caritasove socijalne samoposluge koja je odaslala apel za pomoć u izvanrednim okolnostima koje su nas snašle i zbog kojih je njihova samoposluga ispražnjena.

Voditeljica Kuće za mlade 'Da život imaju', Danijela Petković, govorila je o prijavama i korisnicima Kuće.

– Primamo studente i na taj način mnogim mladima osiguravamo da uopće studiraju – rekla je Danijela Petković

U vrijeme trajanja pandemije koronavirusa način funkcioniranja Kuće nešto se promijenio.

– Studenti su otišli kući, a u Kući su ostala djeca slabijeg imovinskog i socijalnog statusa. U jednom dijelu naše Kuće osigurali smo vježbaonicu u vrijeme pandemije, to nam je ona donijela – kazala je Danijela Petković.

Voditelja sektora karitativnog rada Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, Elza Parlov, govorila je o radu Caritasove socijalne samoposluge i apelu koji je upućen trgovačkim lancima u petak.

– Trenutačno kroz socijalnu samoposlugu skrbimo za oko 2 500 korisnika. No, taj se broj iz dana u dan mijenja i raste, imamo nove korisnike za pakete hrane. Caritas već dulje vrijeme surađuje s dvama proizvođačima hrane i trima trgovačkim lancima kojima smo vrlo zahvalni na pomoći na tjednoj bazi. Nažalost, te količine nisu dostatne i nadamo se da će se i drugi uključiti i pomoći – rekla je Elza Parlov.

U Kući za mlade moguće je boraviti godinu dana, no smještaj se u određenim izvanrednim situacijama može produžiti. U Kući za mlade borave mladi koji nemaju barem jednu osobu na koju se mogu osloniti i obratiti kad im je teško, te su tako prepušteni samima sebi. 

Mnogi mladi doživjeli su bolna iskustva koja su utjecala na njihovo psihičko stanje, a u tim situacijama mogu razgovarati s psiholozima unutar Kuće te s djelatnicima Kuće. 

Kuća nudi i duhovnu pomoć onima koji su zainteresirani za duhovni rast, pa je tako ovih dana organiziran mali tečaj kršćanstva – 'Kursiljo' za zainteresirane korisnike Kuće za mlade.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno