'Izdvojeno' – Što nam otkrivaju rezultati istraživanja među vjeroučenicima?

'Izdvojeno' – Što nam otkrivaju rezultati istraživanja među vjeroučenicima?

Gost u studiju bio je Nikola Kuzmičić, vjeroučitelj Zagrebačke nadbiskupije.

Autor
Laudato/G.O.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
24.09.2020 20:59

 

Nikola Kuzmičić govorio je o novom priručniku za vjeroučitelje, iskustvima u radu s mladima i razumijevanju njihovih stavova i razmišljanja. Osvrnuo se i na vjeronauk u školi – njegovu ulogu i vrijednosti koje sa sobom donosi.

– Poanta vjeronauka u školi jest pronaći smisao. Vjeroučitelj sam jer vjerujem i želim Evanđelje naviještati na radnom mjestu. Nisam plaćenik, to radim iz ljubavi prema Kristu i svojim učenicima – istaknuo je Kuzmičić.

Napomenuo je da se školski vjeronauk razlikuje od župne kateheze. Njega može slobodno izabrati i pohađati onaj tko to želi. Dodao je da nemamo pravo nikoga ni na što prisiljavati, kao što ni sam Isus Krist to nije činio.

– Krist želi da mislimo svojom glavom i potaknuo nas je da u odgovoru budemo otvoreni Duhu Svetom. Zbog toga je važna uloga roditelja, jer potrebni su nam svjedoci. Bez ikakve prisile i šoka trebamo pustiti čovjeka da bude čovjek. Isus nas nije ostavio na zemlji da bismo Njega branili. On ne treba apologete, već radosne svjedoke – rekao je Kuzmičić.

Rad u školi usporedio je s hodom kroz pustinju, a vjeroučitelje s Mojsijem koji je vodio narod prema Obećanoj zemlji. Učenicima ne trebaju gotova rješenja, nego blizina, zajedništvo i svjedočanstvo na hodu kroz život.

Marijana Smolić, vjeroučiteljica Zadarske nadbiskupije, u emisiju se javila telefonski. Osvrnula se na katehetski dan koji se održao u Zadarskoj nadbiskupiji i rezultate provedenog istraživanja među učenicima. Rekla je da mnogi mladi, koji se izjašnjavaju katolicima, svoju vjeru ipak ne žive u punini, sukladno nauku Crkve. Dodala je da ju to nije iznenadilo, te da se ne može reći da je stanje alarmantno, ali ipak je potrebno djelovati.

– Potrebno je posvjedočiti životom kako mladi katolik treba živjeti – kazala je Marijana.

Osvrtom na novi priručnik za vjeroučitelje, istaknula je da je vrlo kvalitetno sastavljen i razrađen od prve do zadnje stranice. Razgovor je zaključila rekavši da smo svi oruđe u Božjim rukama, te da je najbolja pouka mladima osobno svjedočanstvo. Mladi preko naših djela i ponašanja moraju upoznati Boga.

Doc. dr. sc. Lovorka Brajković, klinička psihologinja i psihoterapeutkinja, ukratko je dala obris prosječnih adolescenata – koje su njihove potrebe, koja pitanja ih zanimaju i kroz kakve sve poteškoće tijekom odrastanja prolaze. Osvrnula se i na ulogu roditelja u oblikovanju stajališta i ponašanja svakog djeteta. Roditelji svoju djecu trebaju poticati da obrazlože svoje stavove – bilo o pobačaju, homoseksualnosti ili drugim temama – i da ih argumentirano iznose. Na kraju je kazala da roditeljima nije lako prenijeti adolescentima svoje vrijednosti, jer ih u tom razdoblju života više zanima glas okoline, ali na tome trebamo svi zajedno raditi.
 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: