'Izdvojeno' – Sveti Jeronim (ni)je bio samo Dalmatinac?

'Izdvojeno' – Sveti Jeronim (ni)je bio samo Dalmatinac?

Povodom 1600. obljetnice smrti i blagdana sv. Jeronima, sugovornici u 'Izdvojenom' bili su dr. don Ivan Bodrožić, fra Bojan Rizvan i fra Tomislav Glavnik.

Autor
Laudato/G.O.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
29.09.2020 21:06

O tome koliko je sv. Jeronim prisutan u hrvatskom narodu, i je li samo Dalmatinac, u studiju je govorio fra Tomislav Glavnik. Odmah na početku emisije rekao je kako smo itekako sretni jer se sv. Jeronim rodio na našim prostorima, te kako bismo ga zbog toga trebali još više častiti.

 
– Sv. Jeronim nezamisliv je bez Svetog pisma. On je čak polovicu svoga života posvetio Svetom pismu. Od njega smo dobili nepresušno blago u prijevodu Svetog pisma – istaknuo je fra Tomislav.

Naglasio je mnoge kvalitete sv. Jeronima, poput one da je bio prvoklasan duhovnik i nadahnuće mnogim drugim pustinjacima – muškarcima i ženama.

 
U emisiju se telefonski uključio don Ivan Bodrožić, profesor patrologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu. Predstavio je sve spoznaje koje znanstvenici imaju o sv. Jeronimu. Istaknuo je ljudskost sv. Jeronima, koja se zrcalila u njegovu odnosu prema drugima – muškarcima i ženama – braku i raznim drugim pitanjima.

 
– Sv. Jeronim bio je velika duša i čovjek – kazao je don Ivan Bodrožić.

Naglasio je kako još uvijek treba dublje istražiti čitav život sv. Jeronima i njegovu egzegezu. Većinom o njemu imamo predodžbu na temelju pojedine njegove izjave, ali sv. Jeronima treba sagledati u cijelosti, s njegovom osobnošću.

 
– Znanost ne prestaje donositi nove spoznaje i detalje o sv. Jeronimu, ali i utvrđuje sve ono već poznato – zaključio je don Bodrožić.

U studio se uključio i fra Bojan Rizvan, OFM, tajnik Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri. Istaknuo je važnost franjevaca na našim prostorima i koliko su pridonijeli u obrazovanju i liječenju naroda na našim prostorima.

– Franjevci su svojim djelovanjem nastojali prenositi jeronimski duh – zaključio je fra Bojan.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: