Jesmo li spremni za drugačije došašće?

Jesmo li spremni za drugačije došašće?

Gosti 'Izdvojenog' bili su sisački biskup, mons. Vlado Košić i fra Zlatko Špehar, župnik Hrvatske katoličke župe u Salzburgu.

Autor
Laudato/G.O.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
24.11.2020 21:12

 

Jesmo li iskoristili sve mogućnosti za domišljatost u ljubavi za bližnje? Ako su zatvorena neka vrata, jesmo li spremni otvoriti prozore i dočekati Božić bez obzira na to koje nas nevolje stizale? Umjesto nabrajanja onoga što se ne može, propuštamo li činiti ono što se ipak može?

O svim ovim pitanjima govorio je gost u studiju – sisački biskup Vlado Košić, koji je s nama podijelio svoje iskustvo bolesti i oporavka od koronavirusa. Provjerili smo i što se sve (ne) može činiti u Austriji, zemlji sa strogim epidemiološkim mjerama, u kojoj živi i radi više od 90 000 Hrvata. Stoga se u emisiju uključio i fra Zlatko Špehar, župnik Hrvatske katoličke župe u Salzburgu.

Biskup Vlado Košić progovorio je o trenutcima izolacije u kojoj je bio za vrijeme infekcije koronavirusom. Naglasio je da se za svaki život treba boriti da on bude kvalitetan – kako u trenutcima zdravlja tako i u trenutcima bolesti. Izolacija može izazvati strah, ali protiv straha se treba boriti te pogled uvijek imati usmjeren prema vječnom životu jer smo stvoreni za vječnost. Osvrnuo se i na mnoge bolesnike koji se nalaze u bolnicama te na to kakva je duhovna skrb za oboljele i izolirane, kao i na medicinsko osoblje koje bolesnima danonoćno pomaže.

U nastavku je progovorio o aktualnim problemima s kojima se susreće Sisačka biskupija, a koji su dodatno produbljeni koronakrizom. Prije svega, biskup je istaknuo nedovoljno novčanih sredstava da se pomogne onim najpotrebitijima, ali i da se obnove razrušene crkve.

– Obveza je Crkve pomagati ljudima, a ne samo graditi crkve. U Sisačkoj biskupiji još uvijek imamo srušenih crkava, ali ljudske potrebe stavljamo na prvo mjesto – kazao je biskup Košić.

Fra Zlatko Špehar u emisiju se javio iz Salzburga u Austriji. Osvrnuo se na trenutačne epidemiološke mjere u Austriji i komentirao je kako su se one odrazile na duhovni život tamošnjih vjernika. Iako nema svetih Misa za narod, njegova župa prenosi nedjeljne svete Mise mrežnim putem. Također, mnogi vjernici redovito mole u svojim domovima, a neki se mole i ispred crkava.

– Austrijska Vlada nije zabranila slaviti svete Mise, već je to učinila Biskupska konferencija Austrije. Inače, crkve su otvorene, ali svete Mise s narodom se ne slave – kazao je fra Zlatko.

Na kraju je rekao i nekoliko riječi o mnogim Hrvatima koji žive na području njegove župe. Riječ je o mladim ljudima jer je prosjek njihovih godina 33. Za njih je kazao kako je pomalo tužno kad se uzme u obzir kako su upravo ti mladi ljudi u naponu snage napustili Hrvatsku.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: