Jesu li kršćanske obitelji svjesne svoje uloge u Crkvi?

Jesu li kršćanske obitelji svjesne svoje uloge u Crkvi?

Gosti u ''Izdvojenom'' bili su: mons. Mate Uzinić, nadbiskup koadjutor riječki i predsjednik Vijeća za život i obitelj HBK-a, don Krešo Puljić, povjerenik za pastoral obitelji i Lucijan Kosor, suprug, otac i teolog.

Autor
Laudato/G.O.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
12.01.2022 20:57

 

U večerašnjoj emisiji ''Izdvojeno'' s gostima smo razgovarali o ulozi obitelji u Crkvi. Kako jedna kršćanska obitelj može djelovati unutar Crkve i nudi li Crkva obiteljima dovoljno 'prostora'? Jesu li kršćanske obitelji svjesne svoje uloge u Crkvi? Kako potaknuti obitelji da zajedno sa svećenicima budu uključene u rad svojih župa i što papa Franjo poručuje kršćanskim obiteljima. O svim tim, ali i mnogim drugim pitanjima, govorili su: mons. Mate Uzinić, nadbiskup koadjutor riječki i apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije te predsjednik Vijeća za život i obitelj HBK-a, don Krešo Puljić, povjerenik za pastoral obitelji Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije, te Lucijan Kosor, suprug, otac i teolog.

– Crkva jest obitelj, a ono što Crkvu obilježava upravo je zajedništvo. Duh Sveti sve nas drži u zajedništvu, baš kao što to na drugi način čini obitelj – ona drži članove na okupu. Svaka obitelj slika je Crkve, koja je pak zajednica velike obitelji – kazao je Lucijan Kosor na početku emisije.

Don Krešo Puljić osvrnuo se na brigu pape Franje za obitelji, istaknuvši kako je Bog na početku stvorio upravo obitelj: muškarca i ženu koji u zagrljaju ljubavi donose djecu na ovaj svijet. Također, govorio je o opasnostima s kojima se suočavaju današnje obitelji, kao što je primjerice rodna ideologija, te o svom pastoralnom radu s obiteljima.

– Nažalost, u Crkvi imamo mnogo angažiranih laika koji nisu u službi. Upravo služba dovodi do odgovornosti. Učenike i mlade puno je lakše uključiti u crkvene službe nego odrasle – komentirao je don Puljić, dodavši kako odrasli lakše prihvaćaju ponuđenu službu nego što se sami javljaju za njezino preuzimanje.

Mons. Mate Uzinić kazao je kako papa Franjo poziva obitelji na veći angažman u Crkvi. Smatra kako je najbolje da članovi obitelji postaju subjekti pastorala. 

– Obitelji moraju preuzeti inicijativu i sudjelovati u stvaranju i djelovanju pastorala. Od velike je važnosti međusobno povezivanje obitelji – na nacionalnoj i svjetskoj razini. Vjerujem da su inicijative o kojima Papa govori dobre, ali ne će se same ostvariti. One u sebi nose poziv i poruku da se same obitelji unutar sebe osjećaju kao Crkva, posebice u poslanju, da odgajaju vlastitu djecu te da pomažu župnim zajednicama. Uostalom, obitelj nam može pomoći kao primjer i pokazati nam kako kao Crkva brinuti o svim svojim članovima – kazao je mons. Mate Uzinić.

Pogledajte cijelu emisiju ''Izdvojeno'' i doznajte više o ovoj temi.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: