Jörg Basten: "Svijet bi trebao učiti od Hrvatske kako u crkvama raditi s mladima"

Jörg Basten: "Svijet bi trebao učiti od Hrvatske kako u crkvama raditi s mladima"

Predstavnik Renovabisa (Akcija solidarnosti njemačkih katolika s ljudima u srednjoj i istočnoj Europi) zadužen za Poljsku, Češku, Hrvatsku i Rusiju, dr. sc. Jörg Basten, posjetio je u četvrtak 19. listopada Laudato televiziju te gostovao u emisiji ''Izdvojeno''.

Autor
Laudato/F.P.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
23.10.2023 10:00

 

Isusovac, p. Siniša Štambuk ugostio je u emisiji ''Izdvojeno'' prvi put predstavnika europske karitativne organizacije Renovabis, dr. sc. Jörga Bastena, podupiratelje i velike podrške Laudato televizije. U razgovoru su se dotakli situacije i stanja Crkve u Europi, odnosa hrvatske Crkve i države te utjecaja koji Laudato televizija ima na vjernike. 

"Organizacija Renovabis trenutačno u Hrvatskoj podupire Hrvatsko katoličko sveučilište, socijalne i edukativne ustanove, katoličke škole diljem države te različite konferencije. Hrvatska je za Renovabis jako važna zbog snažnoga katoličkog glasa koji ima u Europi i Europskoj uniji. Također, zanimljiva je ta refleksija nasuprot Njemačkoj. Razgovaramo s hrvatskim partnerima, svećenicima i biskupima. Oni su jako dobro upoznati sa situacijom u Njemačkoj i na taj način također učimo mi o samima sebi. Vi u Hrvatskoj imate jedan jedinstven i odličan rad s mladima od kojeg bi svijet mogao mnogo toga naučiti, prvenstveno kako mlade integrirati u život Crkve", kazao je u razgovoru Jörg Basten. 

Dotičući se teme Sinode i sinodalnosti Crkve u Europi, spomenuo se dvojice papa koji su na tom području učinili znatne korake u životu Crkve. 

"Projekt 'Freiheit wie ich meine / Freedom as I know it / Sloboda kakvu poznajem' referira se na slobodno demokratsko društvo, u skladu s našom vjerom, u kojem svatko definira što sloboda za pojedinca znači. Sveti Ivan Pavao II. kazao je kako smo mi kršćani slobodni unutar nas samih, ali i za druge. Ta unutarnja sloboda mora biti u skladu sa samim sobom. Pristup je zaista individualan. Kad gledamo ove spomenute 29 zemlje, imamo jako puno definicija i pogleda na tu slobodu na koje utječu kultura i tradicija. Moramo i o tome govoriti. Vidimo da se i sadašnji papa Franjo bavi tim pitanjem u svojoj Sinodi. Cilj je svima isti – tražiti dobro i slobodu u Isusu Kristu. Renovabis u tom pogledu pokušava također djelovati na načine da poziva ljude iz različitih zemalja kako bi komunicirali međusobno i došli do zajedničkih zaključaka", objasnio je. 

Na pitanje položaja Laudato televizije u Hrvatskoj i inozemstvu, imao je samo riječi hvale i podrške. 

"Jako mi se sviđa što Laudato televizija podupire 'intrinsičnu' religioznost, daje nam odgovor na duhovne potrebe sadašnjice i učvršćuje vjeru pojedinaca i odnos s Isusom Kristom. To je televizija koja potiče ljude da se više otvore rješavanju izazova i problema u njihovim osobnim, ali i profesionalnim životima. To je ono što ja vidim i cijenim gledajući Laudato televiziju", na kraju je zaključio. 

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: