Juniorentreffen i godišnji susret poglavara CEF-a

Juniorentreffen i godišnji susret poglavara CEF-a

U uskrsnom tjednu tradicionalno se održava susret bogoslova i postulanta naše Srednjoeuropske federacije, a ove godine s tim susretom poklopila se i godišnja sjednica poglavara CEF-a.

Autor
Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca/Laudato/F.P.
Fotograf
Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca
Objavljeno:
 
26.04.2022 14:46

 

Tako su se i ove godine (nakon dvije godine pauze zbog pandemije), na vazmeni utorak, naši bogoslovi i postulanti zajedno sa svojim odgojiteljem, fra Stjepanom Brčinom, i provincijskim ministrom, fra Miljenkom Hontićem, uputili u Olimje (Slovenija) na Juniorentreffen. Posebnost ovoga susreta između bogoslova, odgojitelja i provincijala i kustosa Središnje Europe našega Reda bila je ta da je to prvi susret nakon izbijanja pandemije. Ono što je primijećeno jest da smo od odgajanika bili samo mi iz Hrvatske i jedan đakon iz Njemačke. Druge jurisdikcije nemaju nikog u odgoju. Na susretu su, dakle, bili prisutni provincijal, odgojitelj, tri bogoslova i dva postulanta iz Hrvatske, zatim đakon iz Njemačke zajedno sa svojim provincijalom; provincijal Slovenske provincije i odgojitelj za bogoslove, kustos Austrijsko-švicarske kustodije, delegati Varšavske i Krakovske provincije za fratre u Njemačkoj, kao i delegat rumunjskih fratara u Njemačkoj; dok su predstavnici iz generalne kurije bili fra Igor Salmič, generalni asistent Reda za područje Središnje Europe, i fra Maximilian Sembering, tajnik za odgoj u našem Redu.

Prvi dan susreta počeo je zajedničkom molitvom Večernje molitve i bratskom večerom i druženjem. Srijeda je bila popunjena različitim susretima i radom u grupama. Tako su bogoslovi, postulanti, đakon i odgojitelji imali susret s fra Maximilianom, koji im je predstavio neke od glavnih postavki vezanih uz novi dokument o odgoju – koji je inače odobren od Generalnog kapitula 2019. ''ad experimentum'', a konačno odobrenje očekuje se na Generalnom kapitulu 2025. godine. U isto vrijeme poglavari su imali svoj susret na kojem se analizirala aktualna situacija u pojedinim jurisdikcijama i razmišljalo o budućnosti Reda u Europi.

U četvrtak su poglavari imali izbore za novo vodstvo naše Federacije. Za predsjednika je izabran fra Milan Kos, za potpredsjednika fra Miljenko Hontić, a za tajnika fra Andreas Murk. U isto vrijeme odgajanici i njihovi odgojitelji pošli su na mali obilazak nedaleko od Olimja. Fra Jože Strojin, časni brat u Olimju, odveo ih je u malo slovensko mjesto Zagorje, gdje su obišli baroknu župnu crkvu i špilju Majke Božje Lurdske, koja je jedna od nezaobilaznih točaka na marijanskom hodočasničkom putu u Sloveniji. Popodne, nakon ručka i obilaska samostana i crkve, svatko je nastavio sa svojim susretom i radom. To će reći da su se odgajanici i odgojitelji sastali s fra Igorom Salmičem i razgovarali o stanju u Redu po pitanju zvanja i identiteta, dok su poglavari imali jedan formativni susret s tajnikom za odgoj.

Petak je, pak, bio dan izleta za sve. Zajedno su otišli do Ptujske Gore i slavili svetu Misu. Svakako treba naglasiti gostoljubivost slovenskih fratara i njihovu bratsku dobrodošlicu. Iza svečane Mise, koju je predslavio slovenski provincijal, fra Milan Kos, uslijedio je zajednički ručak i odlazak prema Ptuju. Tamo su obišli jednu župnu crkvu u kojoj su izmiješani stilovi romanike, gotike i baroka te samostan, provincijsku kuću Slovenske provincije, i čuli njegovu bogatu povijest iz usta fra Milana Kosa i fra Igora Salmiča. Susreta je zaključen zajedničkom večerom i molitvom Večernje. U subotu, odmah nakon svete Mise i doručka, oprostili su se jedni od drugih i krenuli svojim kućama.

Svakako, treba reći da se molitva održavala na različitim jezicima (talijanskom, njemačkom, engleskom, latinskom, slovenskom i hrvatskom), ovisno o tome tko je predvodio molitvu dana i svetu Misu. Tako su ih svojim propovijedima, koje su bile dnevna razmišljanja na Evanđelje dana, poticali generalni asistent te njemački, slovenski i hrvatski provincijal. Ne treba izostaviti ni to kako je priroda toga kraja prelijepa i nudi mogućnost uživanja u šetnji po šumi, odlaska na Jelenov greben ili pak planinarenja u gorja. Na kraju svega, zahvalni dragome Bogu, preporučujemo ih sve u vaše molitve.

 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno