Kako je papa Pio IX. postao 'zatočenik Vatikana'?

Kako je papa Pio IX. postao 'zatočenik Vatikana'?

Papa je na današnji dan 1870. godine izgubio vlast nad Rimom.

Autor
Laudato/G.O.
Fotograf
pixabay
Objavljeno:
 
20.09.2020 09:09

 

Giovanni Maria Mastai Ferretti bio je papa od 1846. do 1878. godine. Talijansko ujedinjenje, liberalizam i rimsko pitanje izazovi su s kojima se susreo za vrijeme svog pontifikata. Posebno je važan zbog proglašenja dogme o bezgrješnom začeću Marijinu 1854., i sazivanja Prvog vatikanskog koncila, na kojem je 1871. bila proglašena dogma o papinskoj nezabludivosti. Također je značajan zbog promicanja misija i ponovnog uspostavljanja crkvene hijerarhije u Engleskoj. Za vrijeme njegova pontifikata došlo je do procvata pučkih pobožnosti, a svojom enciklikom 'Quanta cura' i dodatkom 'Syllabus' osudio je naturalizam, liberalizam i indiferentizam.

 
U njegovo vrijeme postojala je Papinska Država koja je bila uspostavljena još u 8. stoljeću. Međutim, nakon pada Napoleona III. talijanska vojska priključuje Italiji i Papinsku Državu. Iako je papa Pio IX. imao više od 13 000 vojnika koji su bili iz redova Švicarske garde i Zuava – berberskog plemena iz sjeverne Afrike – nadjačan je od strane talijanske vojske koju je predvodio general Raffaele Cadorna.

 
Nakon prodora talijanske vojske unutar Rima, kralj Viktor Emanuel II. ponudio je papi Piju IX. 'Leoninski grad', odnosno dio Rima zapadno od Tibera. Bio je to tzv. 'Zakon o jamstvima' koji je nudio suverenitet nad Vatikanom, rimskim bazilikama i ljetnikovcima, a sve to uz osiguranu rentu. Papa je odbio ponuđeni akt i proglasio se 'vatikanskim zatočenikom'. Sve do 1929. godine svaki je papa bio 'zatočenik Vatikana', dok nije napokon osnovana država Vatikan.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: