Kako to muškarci čitaju Bibliju?

Kako to muškarci čitaju Bibliju?

– Važno je čitati Bibliju s Crkvom ili iz srca Crkve, a srce Crkve jest Euharistija – kazao je u emisiji vlč. Tomislav Šagud.

Autor
Laudato/D.T.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
11.01.2022 21:47

U emisiji ''Izdvojeno'', o tome koliko i kako muškarci čitaju Bibliju, te o vjerskoj inicijativi ''365 dana s Biblijom na muški način'', saznali smo kako stvoriti plan čitanja za cijelu godinu te je li potrebna pratnja svećenika u čitanju Svetog pisma. 

Krunoslav Puškar, voditelj projekta ''Muževni budite'', kazao je da se prije dvije i pol godine, kad se započelo s projektom ''Muževni budite'', razmišljalo o mogućim inicijativama koje će potaknuti muškarce da budu pravi, autentični kršćani. 

– Najprije smo započeli s inicijativom ''Što je muškarac bez krunice'', nakon toga organizirali smo molitvu i post prvim srijedama za buduću ili sadašnju suprugu, a onda, na poticaj moje tadašnje djevojke, a sada supruge, odlučili smo zajedno u godinu dana pročitati Bibliju. Zaključili smo da upravo ta inicijativa može potaknuti druge muškarce, i pokazalo se da je to bila dobra odluka, jer, između ostalog, blagoslov ide na cijelu obitelj preko muškarca. Prema nekim istraživanjima, ako se muškarac prvi u obitelji obrati, tada se, u 97 % slučajeva, obrati i cijela obitelj – kazao je Puškar. 

U nastavku je kazao da će, ako muškarac započne s čitanjem Biblije, tada će, potaknuta njegovim primjerom, to slijediti i njegova obitelj. Rekao je da je, kad se započelo s inicijativom ''Što je muškarac bez krunice'', odaziv bio dobar. 

– Velik se broj ljudi na to prijavio. Zanimljivo je i to što nam se javilo i mnogo žena, koje su poticale svoje muževe, dečke i zaručnike, da i oni započnu moliti. Isto se sada dogodilo i s ovom inicijativom, kad se također javio velik broj žena – istaknuo je.

Govoreći o plodovima čitanja Biblije u svojoj obitelji, kazao je da su se u tih godinu dana međusobno više razumjeli, usmjeravajući se na primjere bračnih parova iz Biblije.

– Mogli smo vidjeti koje su njihove vrline i mane, koje konfliktne situacije, pa smo mogli riješiti svoje probleme po tim primjerima. Biblija je za svaku situaciju u kojoj se nalazimo. Koje god čitanje otvorimo, ono je upućeno nama. Iako je napisana prije nekoliko tisuća godina, ona je aktualna, jer u njoj živi Božji Duh – zaključio je Puškar. 

Vlč. Tomislav Šagud kazao je da je Sveto Pismo izvor, ali i jezik naše vjere, te da sve što danas koristimo u svojoj vjeri, uzimamo zdravo za gotovo, počevši od pojmova 'svetost', 'savez', 'Euharistija', 'otkupljenje', ali ne poznajemo ih dovoljno, a odgovore pronalazimo upravo u Bibliji. 

– Jezik naše vjere jest jezik Biblije. Problem je što ponekad ne razumijemo sadržaj, pa postane jaz između tih sadržaja i naše vjere, te ih počinjemo shvaćati na osoban način, a ne onako kako to Božja riječ donosi. Razmatrajući određene dijelove Sv. pisma, znamo prepoznati sebe, odnosno određene poruke u kojima smo saznali neke istine i vidjeli kakav je naš odnos s Bogom; što možemo popraviti i što ne valja. Opasnost je osobno, tj. subjektivno shvaćanje Biblije. Važno je čitati Bibliju s Crkvom ili iz srca Crkve, a srce Crkve jest Euharistija – kazao je vlč. Šagud. 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: