Kako prepoznati Božju milost u teškim trenutcima?

Kako prepoznati Božju milost u teškim trenutcima?

'Bez dobre refleksije na svoj život, nema ni dobre perspektive za budućnost'.

Autor
Laudato/A.H.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
20.11.2020 21:05

 

Zahvalni odnos prema životu jača imunitet i čovjeka čini otpornijim, pokazuju istraživanja.
Već je utemeljitelj Družbe Isusove, sv. Ignacije Lojolski, bio uvjeren u snagu zahvalnosti i svake je večeri zabilježio ono na čemu je toga dana bio zahvalan. Stoga su, kampanjom zahvalnosti, isusovci u Austriji, Njemačkoj i Švicarskoj odlučili pomoći narodu uslijed drugog vala pandemije kako bi im približili ignacijevsku duhovnost i ohrabrili ih na 'promjenu perspektive'.

– I uslijed najtežih prilika može se pronaći neki razlog za zahvalnost, a ignacijevska duhovnost pritom može pomoći – kažu isusovci, stoga su s nama večeras u emisiji bili: pater Tvrtko Barun, osnivač portala Ignacije.hr i pater Mijo Nikić, svećenik i psiholog.

Pater Tvrtko Barun istaknuo je specifičnost ignacijevske duhovnosti, a to je pogled na našu sadašnjost, odnosno realnost te potrebu za odstranjivanjem neugodnih životnih sklonosti kako bismo mogli velikodušno odgovoriti na poziv za duhovnost i molitvu. Vezano uz temu svakidašnjih problema i negativnosti, pater Barun govorio je o tome kako u teškoćama treba prepoznati trenutke milosti i utjehe te trenutak ponovnog otvaranja i davanja Bogu, a trenutak prepoznavanja milosti uspoređuje s dvojicom učenika na putu u Emaus.

– Oni su bili u toj situaciji, potpuno izvan sebe, u krizi, razočarani nad svime. Stavili su Krista u pitanje. Nema utjehe i zanosa s obzirom na to što su doživjeli od Krista ranije. Ako si ne osvijestimo iskustvo utjehe i milosti, ne ćemo ga ni doživjeti. Nakon što su prepoznali Krista, zapitali su se: 'Nije li nam gorjelo srce?' Srce je gorjelo, ali oni toga nisu bili svjesni u pravom trenutku. Treba prepoznati trenutke milosti i utjehe i u tom trenutku ponovnog otvaranja i davanja Bogu. – izrekao je pater Barun.

Pater Mijo Nikić istaknuo je koliko u ovim teškim vremenima moramo biti zahvalni Bogu za sva dobra kojima nas je obdario. Razotkriti ono što je lijepo i darovano, ali, s druge strane, i ono što je loše, te ujedno pokušati razotkriti pouku lošeg i bismo li trebali nešto promijeniti.

 – Bez dobre refleksije na svoj život, nema ni dobre perspektive za budućnost. To je važno s obzirom na psihološku perspektivu za one koji žele rasti na duhovnoj razini. Treba imati uvid u svoj život, bilo to dobro ili loše. Sama refleksija vlastitog života pravi je ispit savjesti. – istaknuo je pater Nikić.
 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: