Kanonizacija novih svetaca

Kanonizacija novih svetaca

Marija Belošević i Stjepan Arnuš u emisiji ''Izdvojeno'' govorili su o Titusu Brandsmu i Charlesu de Foucauldu, dvojici svetaca, od njih desetero, koje je papa Franjo kanonizirao u nedjelju 15. svibnja.

Autor
Laudato/L.J.
Fotograf
Laudato/G.O.
Objavljeno:
 
16.05.2022 20:57

 

– Titus Brandsma bio je nizozemski karmelićanin, sveučilišni profesor, prevoditelj, novinar i  esparantist. Rođen je 23. veljače 1881. godine u nizozemskoj pokrajini Friziji. Redovničko ime Titus uzeo je iz poštovanja prema svojem ocu. Resila ga je ljubav prema Bogu i Crkvi, prema domovini, čovjeku u potrebi, a posebno je štovao Blaženu Djevicu Mariju – predstavila je svetca Marija Belošević.

Pročitala je i njegovu izjavu ''Povjerenja u Boga'' koja mu je pomogla u brojnim teškim trenutcima, među kojima je i njegovo vrijeme provedeno u koncentracijskom logoru.
Bio je veliki mirotvorac, a njegov život dosta je obilježilo i novinarstvo kojim se najviše bavio. Smatrao je da je tisak, nakon Crkve, najbolja propovjedaonica s koje se može nagoviještati istina. Nakon Rima vratio se u Nizozemsku gdje je bio profesor, osnovao je glasilo ''Karmelske ruže'' te je bio urednik lokalnog lista.

– To zapravo daje naslutiti da je on i u svjetovnom pogledu uživao veliki ugled. I kao etičar, i kao borac za slobodu, što ga je u konačnici koštalo života – pojasnila je Belošević.

On je zapravo jedan od pionira esparantskog pokreta.

Charlesa de Foucaulda i svoje osobno iskustvo približio je Stjepan Arnuš.

– Teško je u jednoj rečenici opisati tko je on bio, ali ja ću reći tko je on bio za mene. S  Charlesom de Foucauldom, poznatim kao brat Karlo, upoznao sam se prije 20-ak godina kad mi je u ruke došla jedna knjižica ''Bog je ljubav''. Kad sam počeo čitati, bio sam ganut. Ganuće za mene znači da sam bio nekako iznutra pokrenut. Htio sam bolje upoznati Boga. On je zapravo prvi svetac, osoba s kojom sam ja počeo evangelizirati – svoje početke s Foucauldom opisuje Arnuš.

U nastavku je ispričao kako se prepoznao u njegovim spisima na dva načina: elementima iz svoga života u Charlesovoj fazi kad još nije poznavao Boga i elementima koje nije iskusio, a za kojima je uvijek čeznuo.

– Privukao me je Isus koji je bio unutra. Kad sam čitao njegove spise, Charles je nestao i preda mnom bi ostajao taj njegov Isus. S jedne strane običan Isus, tesarev sin, a s druge strane onaj čudesni, otajstveni Isus, Bog, Spasitelj, Otkupitelj – iskreno o susretu i iskustvu priča Arnuš.

Za malog brata Charlesa, po riječima Arnuša, može se reći da je 'frajer' jer je iskusio sve, a na kraju odabrao ono najbolje. Bio je hrabar i nikad nije odustao, zbog čega je potrebno diviti mu se.

– Život s Bogom zapravo je nešto najnormalnije, nešto lijepo. Bog je uvijek tu, čak i kad griješimo. Bog je uvijek s nama – zaključio je Stjepan Arnuš.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: