Kardinal Bozanić predslavio euharistijsko slavlje svetkovine Svih svetih

Kardinal Bozanić predslavio euharistijsko slavlje svetkovine Svih svetih

Zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić, predvodio je svečano euharistijsko slavlje na otvorenom na svetkovinu Svih svetih, 1. studenog, na zagrebačkom groblju Mirogoj. 

Autor
TUZN/Laudato/F.P.
Fotograf
Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
Objavljeno:
 
02.11.2022 11:50
Audio zapis članka

 

Na misnom slavlju koncelebrirali su rektor crkve Krista Kralja, preč. Vlado Mikšić; kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkog, mons. Zvonimir Sekelj; fra Zlatko Vlahek, OFMConv, tajnik Hrvatske provincije svetog Jeronima franjevaca konventualaca i vlč. Petar Belina, nadbiskupski tajnik.

U svojoj homiliji kardinal je istaknuo da "Isus od nas traži sve, a zauzvrat nam nudi pravi život, život u izobilju. Nudi nam sreću za koju smo stvoreni. Bog želi da budemo sveti i ne očekuje da se zadovoljimo prosječnošću, živeći osrednjim, mlakim i razvodnjenim životom."

"Svetost nije u prvom redu naše djelo, nešto što možemo ostvariti samo svojim snagama. Ona je Božji dar, dar Božje ljubavi. Čovjek je pozvan surađivati s Bogom i sa zahvalnošću prihvatiti Božji dar spasenja. Spasenje dolazi od Boga po Isusu Kristu u Duhu Svetomu. Svetost je, naime, susret između ljudske slabosti i snage Božje milosti. Put do svetosti jest prepustiti se Božjoj ljubavi, jer ovisiti o Bogu oslobađa čovjeka od svakoga oblika ovisnosti i ropstva te ga dovodi do toga da prepozna vlastito dostojanstvo. Svetost je najljepše lice Crkve. Svetima pripada budućnost ljudskoga roda", naglasio je kardinal Bozanić. "Sveti nas prate na putu prema nebeskom kraljevstvu, pomažu nam da zadržimo svoj pogled uprt u Krista Gospodina", istaknuo je kardinal i nadodao da "danas razmatramo otajstvo zajedništva svetaca na nebu i na zemlji. Mi nismo sami, nego smo okruženi velikim oblakom svjedoka koji nas potiču da se ne zaustavimo na svome putu i da nastavimo svoj hod prema cilju – Bogu. Sa svetcima u nebu tvorimo Tijelo Kristovo, s njima smo djeca Božja, s njima smo postali sveti po Duhu Svetomu".

Govoreći o liturgiji današnje svetkovine, kardinal je istaknuo da ona "govori o velikom mnoštvu, što ga nitko ne mogaše izbrojiti, iz svakoga naroda, i plemena, i puka, i jezika. U tom mnoštvu nisu samo od Crkve službeno priznati svetci i blaženici, nego i ljudi svih vremena i naroda koji su s ljubavlju i vjernošću nastojali vršiti volju Božju. Većini njih ne poznajemo ni lica ni imena, ali očima vjere vidimo ih kako sjaje poput zvijezda na nebeskom svodu". "Ideal kršćanske svetosti ne smije se pogrješno shvatiti, kao da bi uključivao neku vrstu izvanrednoga života koji mogu živjeti samo neki ljudi, velikani svetosti. Putovi svetosti mnogostruki su i prikladni pozivu svake žene i svakoga muškarca. Među Božjim ugodnicima mogu biti nama bliske osobe: majka, otac, bake i djedovi, braća i sestre, rodbina i prijatelji", istaknuo je kardinal.

Riječima iz Katekizma Katoličke crkve kardinal je zaključio homiliju: ''Oni koji umiru u Božjoj milosti i prijateljstvu, i koji su posve očišćeni, žive zauvijek s Kristom. Zauvijek su slični Bogu, jer ga gledaju kao što jest (1 Iv 3,2), licem u lice… Taj savršeni život, to zajedništvo života i ljubavi s Presvetim Trojstvom, s Djevicom Marijom, anđelima i svim blaženicima – zove se nebo. Nebo je čovjekov krajnji cilj i ostvarenje njegovih najdubljih težnja, stanje najveće i konačne sreće. Živjeti u nebu znači biti s Kristom'' (KKC, 1023-1025). 
Nakon popričesne molitve uslijedila je procesija do središnjeg križa gdje je kardinal Bozanić predmolio molitvu odrješenja za sve pokojne koji počivanju na groblju Mirogoj, a zatim je prisutnim vjernicima udijelio završni blagoslov.
Liturgijsko pjevanje predvodio je Akademski muški zbor Fakulteta elektronike i računarstava u Zagrebu pod ravnanjem maestra Josipa degl’ Ivellija.

Na Dušni dan, u utorak 2. studenoga, misna slavlja na Mirogoju bit će u 9, 10 i 11:30 sati.

 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: