Katedralna župa u Sisku obilježila godišnjicu potresa i rušenja katedrale

Katedralna župa u Sisku obilježila godišnjicu potresa i rušenja katedrale

Katedralna župa Uzvišenja Svetoga Križa u Sisku obilježila je u srijedu 29. prosinca 2021. godišnjicu razornog potresa i rušenja katedrale.

Autor
Hina/IKA/Laudato/F.P.
Fotograf
Stjepana Vego
Objavljeno:
 
30.12.2021 10:38

 

Obilježavanje je započelo križnim putem ispred srušene katedrale pod imenom ''Putu nade'', koji je napisala župljanka, prof. Nikolina Mesić. Slijedilo je misno slavlje koje je u Pastoralnom centru ''Petar Žagmeštar'' predslavio sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu s generalnim vikarom, mons. Markom Cvitkušićem; kancelarom, mr. Jankom Lulićem i katedralnim župnikom, preč. Markom Karačom. Posluživao je đakon Marin Mlađenović.

U homiliji, govoreći o protekloj teškoj godini, biskup Košić rekao je da se u njoj pokazala čudesna ljubav i briga za stradale. Posebno je istaknuo Caritas i njegovo djelovanje, poručivši da je to znak brige čitave Crkve za najpotrebitije.

Biskup je upitao i jesmo li svi zajedno išta naučili od svega tog zla što se dogodilo i jesmo li se uključili u pomaganje bližnjih svojim djelima i molitvama. Poručio je da upravo naviještena Riječ Božja sve potiče na to.

''Čuli smo svetog Ivana u Prvoj poslanici da govori da trebamo ne samo govoriti da poznajemo Isusa nego i čuvati Njegove zapovijedi. A znamo da je Njegova zapovijed zapovijed ljubavi. To znači da onaj tko čini dobro, tko ljubi, taj je u svijetlu, a onaj koji mrzi svog brata, taj je u tami. Svjetlost svijeta zasinula je u betlehemskoj noći, u rođenju našeg Spasitelja. Neka ta svjetlost prosvijetli svako srce, neka nam donese novu snagu i radost, neka uništi tamu i svaki grijeh'', rekao je biskup.

Govoreći o pročitanom Evanđelju, rekao je da i ono govori upravo o toj svjetlosti. ''Kad su Josip i Marija donijeli Isusa u Hram da ga prikažu Gospodinu, tu je bio starac Šimun. On ga je primio u svoje naručje i ispjevao prekrasnu pjesmu: 'Sad otpuštaš slugu svojega, Gospodaru, po riječi svojoj, u miru.' On je bio predoznačen da dočeka Spasitelja, Duh Božji rekao mu je da ne će umrijeti prije nego što ga vidi. I kad ga je vidio, kaže: 'Sad vidješe oči moje spasenje tvoje, koje si pripravio pred licem sviju naroda: svjetlost na prosvjetljenje naroda, slavu puka svoga izraelskoga.' Ta svjetlost jest Isus Krist. To svjetlo obasjalo je čitav svijet na prosvjetljenje, međutim ljudi su više voljeli tamu nego svjetlost i nisu prihvatili svjetlost. Isus je došao k svojima, ali Njegovi ga nisu primili. Zato smo mi Njegovi učenici taj novi narod izraelski, nova zajednica, Crkva, koja se otvorila spasenju i prihvaća Isusa za svog Gospodina. Mi smo poput Marije koja od Šimuna čuje teške riječi. Govori joj on da će joj mač probosti dušu, o tome da će to Dijete biti znak osporavan, da će se na Njemu dijeliti ljudi, nekima će biti na propast, a drugima na uzdignuće. Isus je došao da nam donese spasenje, ali oni koji ga odbijaju i ne prihvaćaju, njima je to na propast, a oni koji ga prihvaćaju, njima će biti na uzdignuće'', zaključio je biskup Košić.

Nakon Mise, predavanje o trenutačnim radovima i obnovi katedrale održala je voditeljica Ureda za kulturu Sisačke biskupije, Spomenka Jurić.

 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: