Knjiga 'Svetom Jeronimu posvećeno' predstavljena u Splitu

Knjiga 'Svetom Jeronimu posvećeno' predstavljena u Splitu

Splitsko-makarska nadbiskupija i Splitsko-dalmatinska županija svečano slave Jubilej 1600. obljetnicu smrti sv. Jeronima, zaštitnika Dalmacije.

Autor
Laudato/M.D.
Fotograf
Ika
Objavljeno:
 
29.09.2020 14:52

Splitsko-makarska nadbiskupija i Splitsko-dalmatinska županija svečano slave Jubilej, 1600. obljetnicu smrti sv. Jeronima, zaštitnika Dalmacije od 24. do 30. rujna, izvijestila je IKA.

Nakon što je upriličen Međunarodni znanstveni skup o sv. Jeronimu, te je predstavljen kip toga svetca, u utorak 29. rujna, u Samostanu sv. Frane na Obali u Splitu, upriličena je medijska promocija knjige 'Svetom Jeronimu posvećeno'.

O knjizi su govorili splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban; u ime nakladnika knjige 'Veritas – Glasnik sv. Antuna Padovanskoga' fra Vladimir Vidović; novinar Damir Šarac i prof. dr. don Ivan Bodrožić, profesor na KBF-u Sveučilišta u Splitu. Programu, koji je moderirao Davor Pavić, nazočio je i pastoralni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije, mons. Nediljko Ante Ančić.

Unazad tri godine sv. Jeronim je zaštitnik Splitsko-dalmatinske županije, te se na njegov blagdan slavi Dan županije. U tom je svjetlu župan podsjetio da je Županija objavila knjigu o sv. Jeronimu, koja je zbog velikog interesa doživjela i drugo izdanje, te izdanje na engleskom jeziku. I u ovoj knjizi Županija sudjeluje kao sunakladnik.

–  Nakana ove knjige nije da znanstveno i teološki opisuje lik i djelo sv. Jeronima, nego da ga približi u civilnom sektoru i objasni zašto je on Jeronim Dalmatinac. Zato ćemo nastaviti i dalje s ovim aktivnostima – kazao je župan naglasivši da je sv. Jeronim svugdje u svijetu priznat kao znanstvenik, prevoditelj i teolog, te da ga ugledne agencije postavljaju među 100 najprepoznatljivih ljudi u povijesti čovječanstva.

Naglasio je njegovu principijelnost, dalmatinski temperament, čvrst stav, hrabrost suprotstaviti se autoritetima, ljubav prema svome kraju u koji se vraćao, te socijalnu osjetljivost prema najpotrebitijima.

– Zar u tome ne čitamo i današnjega Dalmatinca? Najsložniji smo kada treba pomoći najpotrebnijima –zaključio je župan Boban.

– Izričem posebnu zahvalnost Samostanu sv. Frane u Šibeniku, čijim je marom i zaslugom sačuvan ovaj vrijedni tekst, a dobrotom i zauzimanjem današnjih redovnika ovoga samostana u ovoj spomenici objavljeni su dijelovi iz inkunabule objavljene u Ferrari 1479. godine. To je jedna od pet inkunabula pronađenih u tom samostanu, koje govore o sv. Jeronimu – kazao je fra Vladimir Vidović u ime nakladnika knjige 'Veritas'. 

Naglasio je da je šibenski Samostan sv. Frane hrvatsko nacionalno blago koje čuva 160 inkunabula koje svjedoče o pismenosti i znanstvenom radu ovoga naroda. U knjizi sudjeluje više Dalmatinaca. 

Korišteni su komentari i objašnjenja dr. Marijana Mandaca, zadarskoga franjevca; desetak poslanica korespondencije između sv. Jeronima i sv. Augustina. Potom je preuzet hrvatski prijevod star više od stotinu godina, koji je pripremio i objavio splitski franjevac fra Ivan Marković.

Umetnut je životopis sv. Jeronima poznatoga pisca i publicista, pokojnog Ivona Ćuka, također Dalmatinca. Knjiga, dakle, donosi i: esej o inkunabulama; kratki životopis sv. Jeronima; izbor iz poslanica sv. Jeronima i korespondenciju sv. Jeronima sa sv. Augustinom. Tu su i vrijedni prinosi temi fra Ljudevita Antuna Maračića i Jurja Lokmera.

–  Doista nisam u rukama imao neobičnije izdanje neke knjige objavljene na tako ozbiljnu temu kako što je ova Prigodna spomenica o 1600. godišnjici preminuća velikog svetog Jeronima Dalmatinca – započeo je svoj govor novinar Damir Šarac. 

– Pored koloriranih ilustracija i inicijala, koji posebno raduju proučavatelje starih knjiga, široj javnosti zasigurno će biti privlačan strip-životopis sv. Jeronima u koloru, koji je u cijelosti objavljen u ovoj spomen-knjizi. prema mišljenju stručnjaka, radi se o unikatu svjetskih razmjera – kazao je Šarac. 

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: