Koncert u prigodi 25. obljetnice nadbiskupske službe kardinala Bozanića

Koncert u prigodi 25. obljetnice nadbiskupske službe kardinala Bozanića

U povodu 25. obljetnice nadbiskupske službe zagrebačkog nadbiskupa i metropolita, kardinala Josipa Bozanića, u ponedjeljak 3. listopada 2022. u Velikoj dvorani Hrvatskog katoličkog sveučilišta, održan je svečani koncert ''Iubili sonus''. 

Autor
Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije/Laudato/F.P.
Fotograf
Zagrebačka nadbiskupija/Luka Smuk
Objavljeno:
 
04.10.2022 09:27

 

Koncertu su nazočili apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj, mons. Giorgio Lingua, brojni hrvatski biskupi i nadbiskupi, redovnički provincijali i redovničke poglavarice, akademik Željko Rainer uime Hrvatskoga sabora, ministar Ivan Malenica uime Vlade Republike Hrvatske, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, predstavnici lokalnih i županijskih vlasti, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta, prof. dr. Željko Tanjić, rektor Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. Stjepan Lakušić, predstavnici raznih vjerskih zajednica, članovi diplomatskog zbora, brojni uzvanici iz znanstvenog, obrazovnog, kulturnog i društvenog života te obitelj i prijatelji kardinala Bozanića.

Izvedeno je 15 skladbi, a koncert su svojim nastupima uveličali Koralisti zagrebačke katedrale pod vodstvom vlč. Ivana Bingule, obiteljski glazbeni ''Trio Kutnar'', Zbor Instituta za crkvenu glazbu Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pod vodstvom s. Katarine Koprek, ansambl ''Collegium pro musica sacra'', Ines Hustić, Samanta Totović i Konstilija Nikolić Markota, Anđelko Krpan, ''Ansambl Projekt Lazarus'' te Obiteljski gudački kvartet ''A4 Wo''.

Kardinalu Bozaniću tom je prigodom darovana spomen-medalja koju je izradio akademski umjetnik Jeronim Tišljar. Na kraju koncerta predstavio ju je zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško. S jedne strane medalje istaknuta je šahovnica s natpisom ''Archiepiscopus Zagrebiensis'', dok drugu stranu krasi lik sv. Josipa. ''Sve je raspoređeno u kružnome gibanju koje izvire iz Božjega Duha, tako da se i na toj strani pokazuje smisao istoga motiva u središtu medalje, jer je sveti Josip svetac po kojemu nadbiskup nosi ime, ali je i Zaštitnik sveopće Crkve i Hrvatske.''

Čestitku uime svih svećenika, redovnika, redovnica i vjernika laika kardinalu Bozaniću uputio je zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski. Istaknuo je da je jedan od događaja koji je obilježio nadbiskupsku službu kardinala Bozanića svakako bila beatifikacija kardinala Alojzija Stepinca, čije se 24. obljetnice spominje ove godine. Uz beatifikaciju kardinala Stepinca, posljednjih dvadeset godina obilježila je Druga sinoda Zagrebačke nadbiskupije čiji je sinodski hod svečano završen u subotu 1. listopada ove godine, a već je donio brojne plodove u Zagrebačkoj nadbiskupiji.

''Iza mnogih promjena stajali ste tiho poput sv. Josipa, svoga zaštitnika, i pokazali nam da se ciljevi ne postižu galamom, nego tihim i ustrajnim radom'', naglasio je biskup Gorski. ''Doista, po kardinalskom grimizu posve ste se predali službi Crkve i nadbiskupije ne štedeći sebe ni svoje vrijeme'', dodao je.

Na kraju koncerta kardinal Bozanić zahvalio je svima za taj susret, svima koji su sudjelovali u organizaciji na čelu sa zagrebačkim pomoćnim biskupima te svim izvođačima. Istaknuo je da ima mnogo lijepih uspomena iz proteklih 25 godina, a ono što je označilo njegovu nadbiskupsku službu jest beatifikacija kardinala Alojzija Stepinca.

''To je dan koji je donio posebno svjetlo. Blaženi Alojzije jest nadahnuće, poticaj, usmjerenje za sve ono što se pokušavalo u svojoj malenosti i skromnosti činiti. Gledam službu obilježenu blaženim Alojzijem Stepincem. On je snaga i jedan posebni motor koji je u stanju Crkvi dati nove snage, a i čitavom našem hrvatskom društvu.''

Kardinal je dodao da mu je posebno drago što se događaj održava na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, koje nije postojalo prije 25 godina. ''Radujemo se rastu, razvoj i napretku, jer Sveučilište zajedno s mladim naraštajima otvara put novoj budućnosti, a svi smo pozvani pomoćni onima koji su pred nama i koji otvaraju nove horizonte budućnosti.''

 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: